Organisatoren bezorgd over uitbreken Norovirus en extreme koude

WILRIJK – Drie dagen voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen is in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang het norovirus uitgebroken. Minstens 41 slachtoffers, die kampen met verschijnselen van overgeven en diarree, moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. In het totaal worden liefst 1 200 vrijwilligers in quarantaine gehouden. Het gaat om medewerkers van eenzelfde beveiligingsfirma die zich allen op dezelfde locatie bevonden. Om hen te vervangen worden 900 militairen ingezet.

Het norovirus is erg besmettelijk. Het wordt overgedragen via de fecaal-orale route: dat wil zeggen dat de diarree en het braaksel de besmettelijke virusdeeltjes bevatten. Het norovirus wordt dan ook onder meer overgebracht via handen die na toiletbezoek niet of niet goed zijn gewassen. Wanneer een besmette persoon voedsel klaarmaakt kan het virus ook in het eten terecht komen en zo weer nieuwe personen infecteren. Daarnaast belanden veel virussen ook in riolen.

De Koreanen nemen bovendien maatregelen tegen de extreme kou. In Pyeongchang daalt het kwik momenteel tot onder de twintig graden. De toeschouwers bij de openingsceremonie – die ’s avonds staat geprogrammeerd – krijgen onder meer een deken, een hoed en een jas. Heel het gebeuren zal zowat drie tot vier uur duren wat uiteraard ook niet echt bevorderlijk is voor de conditie van de atleten. Omwille van deze uitzonderlijke weersomstandigheden bieden heel wat toeschouwers hun tickets nu te koop aan. (EM)