Open Monumentendag dit jaar digitaal en in thema van 100 jaar Olympische Spelen

Op zondag 13 september vindt naar jaarlijkse gewoonte Open Monumentendag plaats. Om een mogelijke verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zet de stad Antwerpen dit jaar maximaal in op een digitale editie. In dat kader lanceerde ze vandaag een digitale tour in het thema ‘100 jaar Olympische Spelen en sport in Antwerpen’.

Open Monumentendag deze zomer vanuit je kot

Dit jaar vindt Open Monumentendag plaats op zondag 13 september. Omwille van het coronavirus zet de stad Antwerpen dit jaar voor het eerst maximaal in op een digitale editie. Afhankelijk van de ontwikkelingen zullen er mogelijk nog Antwerpse monumenten hun deuren openen voor een fysiek bezoek op 13 september. Maar ondertussen kan iedereen sowieso vanaf vandaag Open Monumentendag van thuis beleven, met een digitale publicatie in het thema van dit jaar: 100 jaar Olympische Spelen en sport in Antwerpen.

De stad bracht maar liefst veertig Antwerpse locaties die een link hebben met dit thema samen in een digitale tour boordevol beeldmateriaal, feiten over de sporten en de gebouwen, een virtuele rondleiding en nog veel meer. Naast gekende sportdisciplines zoals tennis en voetbal komen ook vergeten parels aan bod, waaronder volkssporten als kolven en verdwenen sportaccommodaties als Palais de Glace en de Handelsbeurs.

Iedereen kan de digitale tour ontdekken op https://openmonumentendag2020.antwerpenmorgen.be/.

100 jaar Olympische Spelen en sport in Antwerpen

In 1920 was Antwerpen gaststad voor de zevende editie van de moderne Olympische Spelen. Na de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog werd zo een nieuwe start gegeven aan de Internationale Olympische Beweging. Voor Open Monumentendag was deze verjaardag de gelegenheid om te focussen op sport in het algemeen en de Olympische Spelen in het bijzonder.