Op Pinkstermaandag na elf jaar opnieuw een bekercompetitie baseball

Baseball en Softball zitten in de lift in Vlaanderen en Wallonië. Het werd dus tijd om opnieuw de Beker van België in het leven te roepen. Tal van spelers en teams halen een Europees topniveau. De federatie wil dit meer naar buiten brengen. Publiek en fans zullen meer de mogelijkheid krijgen om de baseball-way-of-life van dichtbij mee te maken.

Alle Gold League- en Eerste Divisie teams zijn verplicht om mee te doen. Ploegen uit tweede en derde afdeling mochten zich vrijwillig inschrijven. In principe konden volgens het reglement 32 ploegen aantreden, maar uiteindelijk wordt het een competitie met zestien teams. Een aantal extra regels werd opgesteld om een verrassingseffect te creëren. Zo komt het team van de hoogste divisie in principe op bezoek bij een lager spelende tegenstander. De Leuven Twins spelen echter op verplaatsing bij de Namur Angels. Er is een ‘verplichte stimulans’ om Belgische Pitchers te ontwikkelen en een extra game time te laten hebben. Tenslotte worden er bonuspunten toegekend aan teams uit lagere divisies voor aanvang van de wedstrijd. Het was sinds 2007 geleden dat er nog een bekercompetitie plaatsvond. De bekerwinnaar is meteen ook zeker van een Europees ticket.

Twee wedstrijden werden al gespeeld. De Borgerhout Squirrels wonnen op het veld van Deurne Spartans en Louvain-la-Neuve-Phoenix versloeg in eigen huis de Brasschaat Braves, maar die laatste partij krijgt mogelijk nog een staartje. Er werd immers een klacht ingediend omdat Leuven teveel buitenlanders zou hebben opgesteld. In de eerste ronde staan op de Pinkstermaandag nog volgende confrontaties geprogrammeerd: Namur Angels-Leuven Twins (+6), Zottegem Bebops (+6)-Gent Knights, Brussels Kangaroos-Merchtem Cats, Antwerp Eagles-Mortsel Stars, Liège Rebels (+3)- Royal Greys en Beveren Lions (+3)-Hoboken Pioneers. De kwart- en halve finales worden respectievelijk op 17 en 31 juli afgewerkt. Op 15 augustus strijden de beste twee teams om de beker in de finale. Er is  een open inschrijving voor clubs om de gastheer te worden van die eindstrijd. De locatie wordt voor 1 juni bekend gemaakt. Het programma voor die dag ziet er voorlopig als volgt uit: Voormiddag:  Internationale Slow Pitch Wedstrijd:  België-All Stars, Namiddag: Finale van de Beker van België, Avond: Gentlemen’s League Wedstrijd  (met old Red Hawks en ex-eerste divisiespelers).

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: vbsl