Ook in het Rivierenhof nam men deel aan de Applaus-dag voor fietsers

De Nationale Applaus-dag voor fietsers vierde vandaag woensdag zijn vijfde verjaardag. Tijdens de ochtendspits trakteerden de Fietsersbond, GRACQ en Bike to Work fietsers over heel het land op een hartverwarmend applaus. Wie deze ochtend naar het werk of school fietste, maakte veel kans om onderweg een daverend applaus te ontvangen.

Op meer dan 180 plaatsen in heel België stonden leden van de Fietsersbond, GRACQ (de Waalse Fietersbond zeg maar) en bevriende organisaties klaar om fietsers te feliciteren. Ook scholen, bedrijven en gemeentebesturen sprongen mee op de kar. Een teken dat ook zij de fiets meer en meer valoriseren. Dat het werkt, bewijzen de enthousiaste reacties van zowel fietsers als applausmakers. Met deze actie wil de fietsersbeweging niet alleen automobilisten maar ook beleidsmakers tonen dat fietsen aanmoedigen loont. Investeer je in fietsen, dan groeit hun aantal automatisch. Dit blijkt zeker uit de stijging van woon-werk verkeer met de fiets. De Nationale Applaus-dag voor fietsers viert dit jaar zijn vijfde verjaardag. Fietsersbond Mechelen en Mechelen Klimaatstad startten deze eenvoudige maar sterke actie. Na tientallen Mechelse edities ging men in 2014 nationaal. Vorig jaar applaudisseerden 138 teams.

Deze speciale dag werd om verschillende redenen in het leven geroepen en vond niet toevallig vandaag plaats. Bedoeling was om de eerste dag van de lente te vieren, om fietsers te feliciteren – zij kiezen voor het slimste gezondste vervoermiddel -, om fietsers te bedanken – ze maken de wereld een stukje leefbaarder en plezanter -, om fietsers aan te moedigen, om automobilisten te tonen dat het ook anders kan en om beleidsmakers erop te wijzen dat veilige fietsinfrastructuur werkt. Er is een publiek voor en het doet meer mensen fietsen.

Ook in het Rivierenhof in Deurne nam men deel aan de actie. Niet toevallig want volgens Fietsnet 2010 is de oversteekplaats tussen de Sterckshoflei en de Cornelissenlaan (fietsknooppunt 03), het drukst gebruikte fietsknooppunt van Vlaanderen. Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA): ‘Vanuit de provincie zetten we sterk in op een onderbouwd fietsbeleid. De FR 10 is één van de provinciale fietsostrades waar elke dag enorm veel volk passeert, zowel recreatief als woon-werkfietsverkeer. Daarnaast hebben we in het Rivierenhof de voorbije jaren geïnvesteerd in het autovrij maken van het domein. Daartoe hebben we een grote parking aangelegd in de rand en verplaatsen we ook de sportinfrastructuur naar daar. Het is fijn dat we met de Applaus-dag aan deze ludieke, doch zeer sensibiliserende actie van de Fietsersbond kunnen deelnemen.’

Laura Bodyn, campagnemedewerker van de Fietsersbond: ‘In 2014 startte men op tien locaties, nu zijn het er bijna twintig keer meer. Bijna 50 scholen, enkele bedrijven en politieke partijen deden dit jaar mee. Men koos voor symbolische locaties, zoals drukke fietsassen, fietsparkings aan scholen en stations, fietssnelwegen en fietsstraten maar ook plekken waar de fietsinfrastructuur te wensen overlaat, om er de aandacht op te vestigen dat het op sommige plaatsen nog beter en veiliger moet kunnen.’

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: Provinciale Groendomeinen Regio Antwerpen (PGRA)