Olav Spahl volgt Eddy De Smedt op als Director Elite Sport van het BOIC

EDDY DE SMEDT
Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) verwelkomt Olav Spahl in zijn team. Olav Spahl gaat vanaf 3 september aan de slag als Directeur Elite Sport. Hij volgt Eddy De Smedt op die eind dit jaar met pensioen gaat.  Hij zal mee de visie en de strategie van het departement Topsport van het BOIC bepalen.

Olav Spahl werkt momenteel bij het Duits Olympisch Comité waar hij een departement van 10 personen leidt. Daar is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor 18 «Olympic support centers» , 2 «Institutes  for applied training and science technology» en voor de «Coaches academy». Hij maakte deel uit van de Duitse delegatie (o.m. als Deputy chef de mission) tijdens de Olympische Spelen van Londen, Sotsji, Rio en PyeongChang.

Daarvoor werkte hij voor de Duitse zwemfederatie als Technisch Directeur.

Olav Spahl is 43 en heeft de Duitse nationaliteit. Tijdens de zomer zal hij samen met zijn partner naar België verhuizen en gebruik maken van deze periode om Nederlands te leren en zijn Frans bij te schaven. “We hebben veel kandidaten gezien met een indrukwekkend cv en palmares in  de sportwereld. Het was dus moeilijk om een keuze te maken, “ vertelt Philippe Vander Putten, CEO van het BOIC. ”Ik wil alle kandidaten bij deze nog eens bedanken voor hun tijd en hun inspanningen. Olav Spahl combineert een grote ervaring in topsport, olympische beweging en management. Hij heeft een passie voor de sport en heeft al bewezen over alle kwaliteiten te beschikken om in een professionele context zijn verantwoordelijkheden met enthousiasme in te vullen.”

Eddy De Smedt: “Als coach en verantwoordelijke voor Olympische support centers, kent Olav de topsport vanuit verschillende invalshoeken. Bovendien heeft hij ervaring binnen meerdere Olympische delegaties, zowel Zomer als Winter. Ik ben er dan ook van overtuigd dat hij uitstekend zal kunnen samenwerken met mijn huidige team. De enkele maanden die we samen zullen doorbrengen, moeten hem toelaten de bijzonderheden van het Belgische topsportlandschap te doorgronden en de belangrijkste topsportactoren persoonlijk te leren kennen. Team Belgium gaat voor topprestaties op het hoogste niveau, en daar zal Olav –  in nauwe samenwerking met de gemeenschappen en de sportadministraties – zijn steentje toe bijdragen.”

Olav Spahl : «Ik dank het BOIC voor het vertrouwen dat het in mij stelt en ik verheug me erop om te werken voor Team Belgium. Onze belangrijkste prioriteit zal zijn om samen met alle betrokken partijen succesvolle strategieën te bepalen om zo het aantal Belgische atleten in de wereldtop (Top 8) op de Olympische Spelen te verhogen.”