Nu zaterdag staat de koers centraal op de Boekenbeurs

Beleef nu zaterdag 4 november de modder, de glorie en de passie van het wielrennen in verschillende presentaties op de Boekenbeurs in Antwerp Expo aan de Jan Van Rijswijcklaan in Antwerpen. In inkomhal twee staat onder meer de fiets waarmee Tom Boonen de Ronde Van Vlaanderen reed in 2016. Droom weg bij de retro wielertruitjes op verschillende stands en kom luisteren naar de boekpresentaties. Een overzicht:

* De Touren van Marc Sleen (Frederik Backelandt): Van 1947 tot 1964 maakte Marc Sleen  een reeks cartoons waarin hij de Tour de France samenvatte in zijn unieke karikatuurstijl. Wielerkenner Frederik Backelandt verzamelde de beste prenten per Tourjaar en schetst zo een beeld van de gouden jaren van de Ronde van Frankrijk. (11 uur, Fintro Leessalon). 

* Memorial Tom Simpson (Mark Van Lombeek, Ingrid Castelein): Vijftig jaar geleden bezweek Tom Simpson op de flank van de Mont Ventoux. In Major Tom Simpson, opgetekend door Mark Van Lombeek, blikt dochter Joanne Simpson terug. Samen met Ingrid Castelein ging Joanne de berg op. (12 uur, Rood Podium).

* De koers is een vrouw (Angélique Dupré, Eva De Poorter): Een gesprek met Eva Depoorter en Angélique Dupré, vrouwen aangestoken door het koersvirus. Depoorter en Dupré mixen de ideale Ronde van Vlaanderen- en Tour de France-cocktail. Silvie Bonne werpt van achter haar camera een vrouwelijke blik op de koers. (13 uur, Oranje Podium).

* Begijn Le Bleu, een komiek in koersland!: Drie jaar lang volgde comedian Begijn Le Bleu zijn hart. Hij stortte zich op zijn passie: de koers. Begijn begaf zich naar wedstrijden, presenteerde supportersfestijnen en babbelde met wielrenners, ploegleiders, organisatoren en wielerliefhebbers. Interview door Hilde Van Malderen. (13u30, Oranje Podium).

* De val – Matthias M.R. Declercq: Op het jaagpad langs de Schelde trainen ze samen: Iljo Keisse, Wouter Weylandt, Dimitri De Fauw, Bert De Backer en Kurt Hovelijnck. Ze zijn jong en schoppen het tot profwielrenner. Maar het leven blijkt harder dan de droom. De koers bracht hen ooit samen, maar rukt hen ook ongenadig uit elkaar. (14 uur, Oranje Podium).

*Wielercafé met Filip Osselaer: vertelsels over de koers met Freddy Maertens en Lucien Van Impe. Lucien Van Impe en Freddy Maertens samen op het podium. Filip Osselaer neemt hen mee op een nostalgische tocht. Lucien en Freddy vertellen over de overwinningen, over de nederlagen, over vallen en opstaan, over opgroeien in de jaren zestig en groot worden in de jaren zeventig. Met de Tour van 1976 als hoogtepunt. (15 uur, Rood Podium).

* Interview met Robert Janssens over zijn boek Mannen met geschoren benen. De memoires van een sportjournalist: Robert Janssens begon zijn carrière als wielerjournalist in de jaren zestig. Tot 2004 volgde hij alle klassiekers en wereldkampioenschappen en was hij 38 keer verslaggever in de Tour. Interview door Johny Vansevenant. (16 uur, Fintro Leessalon).

* Belcanto Classic: een uniek evenement, een echte koers door de gangen van hal vier. Om 17 uur trekt de Belcanto Classic zich op gang met vertrek en aankomst op de stand van het Fintro Leessalon. Met onder meer Guido Belcanto himself, Dimitri Leue en Jan Hautekiet. Ze rijden een ‘horizontale bergrit’. Aankomst 17u30, ook aan het Fintro Leessalon.