Nu moet ook Oranje het hoofd buigen voor Red Lions op World League Finals

Er is geen houden aan de Red Lions tijdens de World League Finals. Nadat ze eerder al wonnen tegen Argentinië en Spanje, ging nu ook Nederland voor de bijl met 3-0. Onze nationale mannenhockeyploeg is hierdoor uiteraard winnaar van poule A en neemt het woensdag op tegen de nummer laatst uit de andere groep, gastheer Indië, een meer dan haalbare kaart.

Omdat Spanje eerder op de dag de maat had genomen van Argentinië, kon België theoretisch nog tweede eindigen in zijn groep, maar dan moest Nederland – zonder de geblesseerde sterspeler Van der Weerden – winnen met 8-0. De Red Lions tekenden echter alweer voor een topprestatie en beëindigen de kwalificatieronde met negen punten op negen. Loïck Luypaert ontpopte zich meteen ook tot topscorer van het tornooi in Bhubaneswar. Ook nu tekende hij weer voor de eerste twee goals, allebei na een strafcorner. Het eerste doelpunt kwam er na negentien minuten na de tweede strafcorner voor de Belgen, afgedwongen door Thomas Briels. De tweede treffer viel welgeteld één seconde voor het einde van de eerste speelhelft. De Kerpel mocht al de vijfde strafcorner van de Red Lions nemen. Dockier nam over maar omdat Verga zich niet op vijf meter bevond viel alles te herdoen. Luypaert werkte dit keer mooi af. Zes goals in drie matchen, een gemiddelde van twee per partij: het kan slechter. De statistieken aan de rust spraken voor zich: de Belgen waren vijftien keer in de vijandige cirkel verschenen (Nederland viermaal) en ook met de schoten op doel (tien tegen drie) leidden onze landgenoten ruim.

Ook het derde Belgische doelpunt kwam er na een (zesde) strafcorner. Ditmaal stond Tom Boon aan het kanon. Tijdens het laatste kwart leek Pruijser op zijn beurt te scoren na de vierde Nederlandse strafcorner maar de Belgen hadden gemerkt dat de bal de cirkel niet had verlaten vooraleer het schot werd gelost. De ‘video-ref’ deed wat hij moest doen. Luypaert kreeg in de slotfase nog een unieke mogelijkheid om een derde maal te scoren. Mol blokkeerde de stick van Keusters maar Luypaert joeg de stroke ver over het doel. Het had allemaal weinig belang. België gaat met opgeheven hoofd naar de kwartfinales, in feite de échte start van het tornooi.

Tom Boon: ‘Niettegenstaande we ook onze vorige wedstrijden wonnen ging het toen niet altijd even vlot. Vandaag liep het wel lekker.’ Shane Mc Leod : ‘Het belangrijkste in dit soort tornooien is dat je steeds maar beter wordt en daar zijn ze mee bezig. De jongens op deze manier zien spelen is een droom voor elke coach. Het enige wat ik moet doen is hen geconcentreerd houden. Vergeet niet dat we nog steeds in een groeiproces zitten. Het is dan ook de vraag waar dat gaat eindigen. Wij hebben het niveau – dat we hebben behaald tijdens de Olympische Spelen – kunnen behouden. In Rio was onze kern één van de jongste van het tornooi. Daar plukken we nu de vruchten van.’ Woensdag wordt de tegenstander in de kwartfinale (vanaf 15 uur live op Play Sports) thuisland Indië. ‘Daar lig ik echt niet van wakker. Natuurlijk zullen we rekening moeten houden dat we niet alleen tegen elf spelers  maar ook tegen een uitgelaten massa zullen moeten optornen. Eén ding is zeker: de sfeer rond het veld zal formidabel zijn.’ 

*DE UITSLAGEN: Spanje-Argentinië 2-1, België-Nederland 3-0

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: International Hockey Federation (FIH)