Nieuwe toeristische gids met uitjes en fietstochten in de Kempen

 

ANTWERPEN – De Kempen is de de regio die de meeste stiltegebieden van Vlaanderen telt. De uitstapjes jagen je adrenaline de hoogte in. De toeristische gids Kempen 2018 bundelt honderden verrassende uitjes voor groot én klein: actief, ontspannend of onweerstaanbaar lekker. Fijn extraatje dit jaar vormt het routeboekje met twaalf kant-en-klare fietslussen. Samen stof voor talloze heerlijke herinneringen.

Mooi weer en veel vrije dagen in het vooruitzicht: dat betekent tijd voor actie en veel buitenlucht. De Toeristische gids Kempen 2018 biedt volop inspiratie voor zo’n deugddoende uitjes. De gids telt ruim 130 pagina’s vol tips, netjes geordend per gemeente.

 De Kempen verwennen jong en oud. Daarom vind je veel aanraders voor gezinnen met kinderen in de toeristische gids. Zo combineert het Totterpad in Meerhout natuur en avontuur of test het Stoerparcours in Hertberg de durf van tieners. Andere aanraders: met de hele familie op ezelcruise, spoorfietsen tussen bunkers, een schattenzoektocht in het Turnhouts Vennengebied of een picknick op de Kalmthoutse Heide waarvoor je eerst een geheime code kraakt. De toeristische gids bevat ook enkele opvallende nieuwkomers. Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA): ‘Binnenkort snor je in een elektrische tuk-tuk door de Merode. Lier pakt uit met een proeftoer langs de lekkerste adresjes in de stad. En uiteraard blikken we vooruit naar alle niet-te-missen evenementen dit jaar. Daarom willen we iedereen uitnodigen om herinneringen te komen maken in de Kempen.’

De Kempen serveren pure fietsfun: 2000 kilometer knooppunten en comfortabele, biljart-vlakke fietspaden. Veel water, groen en stilte. Plus heel wat stemmige cafés en dito terrasjes. Bie De Busser, regiomanager Kempen: ‘Toeristen vragen concrete fietstips. Daarom bundelen we in het nieuwe routeboekje twaalf aanraders, zoals een trip langs heerlijk geurende bloesems, een romantische rit langs de Neteboorden of een ommetje rond de abdij van Postel, telkens inclusief een lekkere halte, een toeristische topper én een foto-tip die je Instagramvrienden nieuwsgierig maakt.’

In de Kempen kan je fietsen langs fotogenieke kanalen, wandelen door de purperen heide of eeuwenoude bossen induiken. Kanovaren op het zuiverste water van Vlaanderen of een dagje zonnekloppen op een hagelwit strand. Met de auto Pallieter achternarijden, je paard laten galopperen door schitterende dreven of de spannendste attracties uitproberen.

De groene Kempen lijken wel gemaakt om te fietsen: relatief vlakke paden, adembenemende landschappen en schattige beestjes die je onderweg nieuwsgierig zullen komen begroeten. Een uitgebreid netwerk van ruim 2 000 kilometer aan fietspaden brengt je door heel het gebied. Ben je een doorgewinterde fietsfanaat of meer een recreatieve liefhebber? Voor elk soort fietser is er een passende route. Een indrukwekkende route die je even terug in de tijd brengt is de Dodendraadroute in Baarle-Hertog. Deze tocht loopt langs de Belgisch-Nederlandse grens, die in de Eerste Wereldoorlog was afgezet met een draadversperring van 2 000 volt. Ook voor de wandelaars is er heel wat te ontdekken aan natuurschoon. Voor wie de Kempen te voet wil verkennen is er keuze uit maar liefst tien verschillende wandelnetwerken en nog veel meer wandelroutes. Wandelingen op kindermaat, routes voor geschiedenisliefhebbers en rustige of juist avontuurlijke tochten: er is voor ieder wat wils.

Tekst: Edwin Mariën
Foto: Copyright: Toerisme Provincie Antwerpen