Nieuwe datum voor Amstel Gold Race – Gent Wevelgem 11 oktober 2020 – Flanders Classic

Alle rechten op foto’s en teksten voorbehouden aan Amstel Gold Race (persinfo enkel te gebruiken voor website en e-magazine SIDK)

 

Valkenburg, 5 mei 2020 – De 55e Amstel Gold Race en de 7e Amstel Gold Race Ladies Edition worden mogelijk dit jaar nog verreden. Dat heeft de UCI vandaag bekendgemaakt tijdens de presentatie van de hernieuwde internationale wielerkalender voor 2020. Nederlands enige wielerklassieker staat gepland op 10 oktober.

“We zijn ontzettend blij met het bericht van de UCI dat er een datum voor de Amstel Gold Race is gevonden. Dat is een mooie bevestiging dat de Nederlandse klassieker in het rijtje met de grote ronden en monumenten thuishoort. Wij kunnen als organisatie nu met onze partners nieuwe plannen gaan maken voor het najaar. Natuurlijk houden we de ontwikkelingen in de gaten, alleen als de situatie het toelaat zal er gekoerst worden”, aldus Leo van Vliet, koersdirecteur Amstel Gold Race.

Ook koersdirecteur van de Amstel Gold Race Ladies Edition, Leontien van Moorsel, is enthousiast over het besluit van de UCI. “Het is voor ons belangrijk dat ook de Amstel Gold Race Ladies Edition een plek zou krijgen in de agenda van de UCI, het is mooi dat zowel de heren- als dameskoers op dezelfde dag verreden kunnen worden.”

 

 

Wielerweekend
Een dag later, zondag op 11 oktober, staat Gent-Wevelgem gepland. “Ik heb zelf mooie herinneringen aan deze koers en het contact met de organisatie van Gent-Wevelgem is heel warm. We gaan dan ook zeker in gesprek met onze Vlaamse collega’s om er een uniek sportweekend van te maken”, aldus Van Vliet.

Toerversie voor 15.000 wielerliefhebbers
Omdat de Amstel Gold Race op zaterdag plaatsvindt, staat de toerversie voor 15.000 wielerliefhebbers gepland op zondag 11 oktober. De organisatie komt binnenkort met meer informatie.

 


 Gent-Wevelgem in Flanders Fields op zondag 11 oktober 2020 

De eerste Gent-Wevelgem ooit vond plaats op zondag 09/09/1934. 
86 jaar later bestaat de kans dat er voor de tweede keer een Gent-Wevelgem in het najaar is. Op zondag 11 oktober 2020 starten zowel de Elite Mannen als Vrouwen onder de Menenpoort in Ieper.

De organisatoren zijn verheugd dat Gent-Wevelgem in Flanders Fields, mee in de rij van de grote rondes en de monumenten, een plaats kreeg op de voorlopige kalender van dit bijzondere wielerjaar. Zij zien het ook als hun verantwoordelijkheid om het wegwielrennen alsnog wedstrijdmogelijkheden in 2020 te geven.  Voor sponsors, ploegen, renners en rensters, is het van groot belang dat er nog zoveel als mogelijk kansen zijn om zich te tonen. Een wedstrijd als Gent-Wevelgem in Flanders Fields kon en mocht dan ook niet ontbreken.
 
Weekend van de Lage Landen

In hetzelfde weekend staat op zaterdag de Amstel Gold Race op de wielerkalender. De relatie tussen de beide wedstrijdorganisaties is opperbest. Leo Van Vliet, koersdirecteur van de AGR voor Elite Mannen, won Gent-Wevelgem in 1983 en met de jaren is de band alleen maar gegroeid. Er wordt dan ook volop overlegd om er een logisch, goed georganiseerd ‘tweedaags wielerfeest’ van te maken. Een gegeven dat vooral voor het vrouwenpeloton van groot belang is.  Zij beschikken namelijk over minder staf, logistiek en rensters.
 
Parcours

Het parcours ondergaat zeker wijzigingen. De traditionele passage over de wegen van Frans-Vlaanderen wordt voor deze editie vermeden. Door de impact van het COVID-19 virus is het niet aangewezen om een wedstrijd te organiseren die de sprong maakt over de landsgrens.  Meer nieuws daarover in de komende weken. Het DNA van de wedstrijd wijzigt niet: de Moeren, de Plugstreets en de Kemmelberg blijven behouden.
 
7 races in Flanders Fields niet in 2020  

Gent-Wevelgem, dat is sinds 2016 : 7 races in Flanders Fields. Naast de vrouwen en mannen WorldTour zet de organisatie ook volop in op het jeugdwielrennen, met wedstrijden voor Nieuwelingen, Juniores en Beloften Nations’ Cup.  Onder andere de Kattekoers Ieper maakt deel uit van deze 7 wedstrijden. Voor deze najaarseditie is het de bedoeling dat enkel de Elite Mannen en Vrouwen wedstrijden georganiseerd worden. Er zijn nog te weinig zekerheden over het eventueel invliegen van 700 jeugdrenners van over de hele wereld om daarvoor op korte termijn engagementen aan te gaan. Jammer, maar de goesting om dit unicum in het voorjaar 2021 terug te brengen is nu al groot bij de Yperse Wielerclub, de Sasspurters uit Boezinge en de Organisatie Gent-Wevelgem. 

Uitkijken naar zondag 11 oktober, dan maken hopelijk de opvolgers van Alexander Kristoff en Kirsten Wild zich aan de Via Vanackere in Wevelgem bekend !

 


 Flanders Classics kent nieuwe wedstrijddata 

 Vilvoorde, 5 mei 2020 – De UCI heeft vandaag de nieuwe wedstrijdkalender voor dit najaar bekendgemaakt. Voor Flanders Classics staan in de week van 11 tot 18 oktober drie WorldTour-wedstrijden op het programma. Ondanks deze bekendmaking blijven ook de nieuwe data onder voorbehoud van de coronamaatregelen, bepaald door de Belgische federale overheid.

Gent-Wevelgem in Flanders Fields krijgt een nieuwe datum op zondag 11 oktober, daags na de Amstel Gold Race. Een week later staat op zondag 18 oktober de Ronde van Vlaanderen gepland, met midden in de week ook Dwars door Vlaanderen op 14 oktober. Flanders Classics kent zo de nieuwe datum voor al z’n WorldTour-wedstrijden en dit voor zowel elite mannen als vrouwen.

“Het vele overleg van de voorbije maanden heeft z’n vruchten afgeworpen”, zegt Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics. “Vandaag heeft de UCI duidelijkheid geboden en dat is goed. Deze kalender geeft ons opnieuw een doel om naartoe te werken. Het doet deugd om weer aan de slag te kunnen gaan, maar tegelijkertijd zijn we ons bewust van de huidige situatie. Deze data zijn echter geen zekerheid, maar nog steeds voorlopig. We zullen de situatie blijven opvolgen en de uiteindelijke beslissing zal afhankelijk zijn van de maatregelen die op dat moment in ons land zullen gelden.


 

Pin It on Pinterest