A_ArchiefsportnieuwsWielrennen

Nieuw wielermuseum De Velodroom opent de deuren in De Schorre

Bezoek het gloednieuwe fietsbelevingscentrum De Velodroom in Provinciaal Recreatiedomein De Schorre te Boom. Maak er kennis met de uitgebreide wielercollectie van Paul van Bommel en ontdek er het mysterieuze verhaal van de Boomse velodroombouwers. Snuister door allerlei fiets- en wandeltips voor een avontuurlijke verkenning van de Rupelstreek en het Mechelse buitengebied. En niet te vergeten: geniet er van een verfrissend drankje in wielercafé ‘De Musette’. Meer info over deze nieuwe hotspot op www.develodroom.be.

Op donderdag 21 juni mochten pers en genodigden in primeur het nieuwe wielermuseum bezoeken van Provinciaal Recreatiedomein De Schorre. Voor het grote publiek openen de deuren van De Velodroom en de Musette tijdens het openingsweekend op zaterdag 23 en zondag 24 juni. In het museum zullen wisselende thematentoonstellingen te zien zijn, samengesteld uit collecties van o.a. Paul van Bommel, Suske Verhaegen (Kempisch Wielermuseum) en Frans Bevers. Dit project is tot stand gekomen met de steun van Toerisme Vlaanderen.

Een greep uit de collectie wielertruitjes van Paul van Bommel - Copyright: Jesse Willems
Een greep uit de collectie wielertruitjes van Paul van Bommel – Copyright: Jesse Willems

Fietsbelevingscentrum

 De Schorre zet met dit project in op méér dan enkel het museale. “De Velodroom is meer dan een gebouw, het is een fietsbelevingspunt waar zowel recreatieve als sportieve fietsers het verhaal van Vlaamse en lokale wielerhelden in een uniek decor kunnen beleven”, meldt gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Toerisme en Recreatiedomeinen. “Want beleving,” sluit directeur Alex Ternier aan: ”dat is echt wel onze core business.” De provincie De provincie Antwerpen investeerde 687 000 euro in de Velodroom en de fietsenstallingen.

De Velodroom zal allerlei leuke activiteiten aanbieden voor alle wielerliefhebbers. Denk hierbij aan boekvoorstellingen, (fiets)reisverhalen, filmvoorstellingen en signeersessies. Naast het openingsweekend (23 & 24 juni) met tal van fietstochten, kan je in augustus bijvoorbeeld al deelnemen aan een fietstocht op retrofietsen. Op www.velodroom.be zullen alle activiteiten aangekondigd worden.

Ambitieuze plannen voor de Rupelstreek

 Deze kruisbestuiving van erfgoed en wielercultuur is uiteraard ook koren op de molen voor Toerisme Vlaanderen, die met een ruime 289.000 euro voor de inrichting aan De Velodroom participeerde. “De hele Rupelstreek ademt trouwens erfgoed en vakmanschap uit met de vele sporen van steenbakkerijen en scheepswerven in de omgeving”, vult gedeputeerde Jan De Haes aan. “En nog ruimer bekeken, gelegen in het hart van Vlaamse Ruit, vormt de Velodroom ook de ideale uitvalsbasis naar de kunststeden Antwerpen en Mechelen met hun internationale bezoekersstromen.”

De toeristische regio Scheldeland, waartoe de Rupelstreek behoort, profileert zich al jaren als een fietsregio.

De recreatieve fietser voelt zich hier goed op het knooppuntennetwerk langs dijken, fietsbruggen en veerponten, met als extra troef de Blauwe Halte Rupel: een multimodaal overstappunt voor fietsers en wandelaars waarbij beleving op en langs het water op een geïntegreerde en duurzame wijze wordt aangeboden.

“We willen al deze troeven nog meer uitspelen door te investeren in de kwaliteit van ons fietsnetwerk en daarbij het toeristisch potentieel ervan voor de internationale toerist promoten. Ook voor de wielerfanaat, waarbij we aansluiten op het imago van Vlaanderen als sportwielerparadijs. Een doelstelling die we delen met Toerisme Vlaanderen”, verduidelijkt gedeputeerde De Haes. “Vanuit die optiek willen Toerisme Provincie Antwerpen en Toerisme Vlaanderen met het ambitieuze project ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’ samen met de andere Vlaamse provincies ook de internationale fietsvakantieganger naar het Scheldeland en de Rupelstreek lokken. Wat een economische impuls voor de regio is.”

Indeling en collectie De Velodroom

Simulatie van een wielerpiste/Velodroom - Copyright: Jesse Willems
Simulatie van een wielerpiste/Velodroom – Copyright: Jesse Willems

De tentoonstellingsruimte bestaat uit twee delen. Op het gelijkvloers ligt de focus op de rijke collectie van Paul van Bommel, opgebouwd rond een fictieve wielerkalender. Ontdek er een selectie van wielertruitjes die gelinkt worden aan de belangrijkste koersen. Wat ook meteen in het oog springt zijn enkele fietsen waaronder die van Rupske Lauwers, de befaamde streekrenner en de unieke gesigneerde tafel van het programma ‘Vive le Vélo’.

“Er schuilen tal van verhalen achter de truitjes, foto’s, fietsen enzovoort. Verhalen vol passie en kleur die we graag doorgeven aan onze bezoekers, wielerliefhebbers maar ook de volgende generatie. Want de wielrennerij is niet alleen een internationaal gekende topsport, het maakt ook deel uit van ons Vlaamse DNA”, vertelt gedeputeerde Jan De Haes.

In de kelderverdieping ligt de focus op de velodroombouwers van Boom en de Coureur Local. Ontdek er de simulatie van een wielerpiste en geniet van de sfeervolle archiefbeelden over de Boomse familie Apostel-Mampaey. De Velodroom zal geopend zijn van woensdag t.e.m. zondag van 10 uur tot 18 uur.

De Musette

 Provinciaal Recreatiedomein De Schorre wil met De Velodroom echt inzetten op beleving. Daarom werd naast het wielermuseum ook een wielercafé opgericht: ‘De Musette’. Het café werd ingericht met authentieke wielermemorabilia. Posters, foto’s en de unieke wielertafeltjes van Paul van Bommel. Bij elk bezoek zal je iets nieuws ontdekken. De Schorre werkt na het succes van de Warmste Winter Wunderbar (van december 2017 t.e.m. februari 2018) opnieuw samen met Guus van Zon van ‘Bokaal’ en Tijs Callaerts van ‘Soeprème’.

De Musette zal geopend zijn van woensdag t.e.m. zondag. Op weekdagen van 13 uur tot 21 uur. In het weekend van 10 uur tot 21 uur. Je kan de ruimte ook afhuren voor al dan niet wieler-gerelateerde activiteiten. Hiervoor kan je contact opnemen met onthaal@deschorre.be.

 Naamgeving ‘De Velodroom’ & ‘De Musette’

In de lente van 2016 lanceerde de provincie Antwerpen een publieke oproep om een nieuwe naam te vinden voor het fietsbelevingscentrum. Uit vele inzendingen kwam ‘De Velodroom’ als winnaar uit de bus. Door opnieuw een Velodroom naar Boom te brengen, wordt aangeknoopt met het rijke ambachtelijke verleden van de regio. Want met deze vlot klinkende naam betoont bedenker Kristof Verelst eer aan de familie Apostel-Mampaey uit Boom. Deze  internationaal gerenommeerde ambachtslui waren tijdens de eerste helft van de vorige eeuw bijzonder bedreven met het bouwen van een dertigtal velodrooms in binnen- en buitenland, waaronder die van het Kuipke in Gent, de wielerpiste in het Sportpaleis van Antwerpen en de velodrooms van Marseille en Nice.

Tussen 1907 en 1929 had Boom zelfs een eigen velodroom – gebouwd door diezelfde familie Apostel-Mampaey – waar je vandaag nog aan herinnerd wordt in de Velodroomstraat.

‘De Musette’ verwijst dan weer naar het fouragezakje dat wielrenners bij zich dragen tijdens de wedstrijd. In dit zakje zit voldoende proviand om aan te sterken tijdens de wielertocht. In wielercafé De Musette zullen bezoekers ook het nodige lekkers vinden.

Openingsweekend 23 & 24 juni

Tijdens het openingsweekend valt er meteen heel wat te beleven, zowel voor sportieve als recreatieve fietsers.

Op zaterdag 23 juni kan je deelnemen aan de familiefietstochten of je volledig storten op de Bestorming van de Bosstraat. Voor G-sporters worden tandemsritten en sportieve ritten voorzien.

Op zondag 24 juni worden opnieuw familiefietstochten georganiseerd of je kan deelnemen aan de tweede editie van de Potjeir Klassieker (75 km). Iedereen is ook welkom om het museum te ontdekken en om iets te komen drinken. Meer info op www.deschorre.be.

Terra Nova – Retro Velotour

De eerste activiteit die georganiseerd wordt door De Velodroom is de Retro Velotour in het kader van Terra Nova. Terra Nova is de zomercampagne van dienst Vrije Tijd van de Provincie Antwerpen. Beleef als retrovelo fanaat een leuke fietstocht van 40 km (heen en terug) met start aan De Velodroom en met als tussenhalte het Wielercentrum in Wilrijk. Zelfs wie nog nooit op een koersfiets heeft gezeten, kan meedoen: de snelheid blijft bewust laag zodat ook de traagste deelnemer de rit moeiteloos kan uitrijden. De groep bestaat uit maximum 20 deelnemers. Wij voorzien elke deelnemer van een passende retro koersfiets. Meer info en inschrijvingen via www.deschorre.be of www.terranova.be.