Nieuw samengestelde BOIC-commissie ‘Officials’ voor het eerst samen

BRUSSEL – De eerste vergadering van de nieuw samengestelde BOIC-Commissie ‘Officials’, voorgezeten door Gwenda Stevens is voor het eerst samengekomen. Op de agenda stonden onder meer het overleg met partners Vlaamse Sportfederatie (VSF), Association Interfédérale du Sport Francophone ( AISF), Sport Vlaanderen en ADEPS, een presentatie van het Belgische nationaal platform match-fixing en de organisatie van een Forum voor officials op 16 november.

Stevens: ‘De Commissie bestaat uit gepassioneerde topofficials uit diverse sporttakken, waar we meedenken en werken rond de aspecten van een official en daardoor de sportieve belangen behartigen zowel op nationaal als internationaal vlak: #no officials, no sports. De Commissie behartigt de belangen van deze doelgroep, net zoals de atletencommissie dat doet voor de atleten. Er zijn immers heel wat thema’s die scheidsrechters, juryleden, tornooidirecteurs en commissarissen gemeenschappelijk hebben.’

De doelstellingen van de Commissie op korte termijn zijn tweevoudig. Ze wil de rechten en de belangen van de olympische officials behartigen en in dit kader aanbevelingen te doen met als perspectief de Olympische Spelen.

Binnen haar overlegplatform wil ze topofficials samenbrengen en voorbeelden van ‘good practices’ en ‘common interest’ (omkadering, evaluatie, deontologische code,…), delen, zowel op nationaal als op internationaal niveau (IOC).

De Commissie dient als pilootproject voor het IOC en wordt gesteund door IOC-voorzitter Thomas Bach. De commissie ‘Officials’ van het BOIC werkt samen met de federaties en de liga’s en met VSF en AISF. Ze is als gevolgd samengesteld: Gwenda Stevens (voorzitter/roeien), Olivier Bastyns (schermen), Ronny Buggenhout (zwemmen), Frank De Bleeckere (voetbal), Franky De Moor (judo), Bruno De Wannemaeker (zeilen), Laurine Delforge (hockey), Arturo Di Giacomo (volleybal), Christophe Lemeire (ski), Philippe Mariën (wielrennen), Tom Ryckewaert (paardensport) en Patrick Van Caelenberghe (atletiek/paralympische sporten).

Er zijn vier nieuwkomers: Delforge, Di Giacomo, Bastyns  en Ryckewaert. Freddy Smeets (paardrijden) en Gregory Uyttenhove (hockey) verlieten de Commissie, die minstens tweemaal per jaar samenkomt. (EM)