Niet David Goffin maar Ruben Bemelmans speelt vandaag de halve finale

MERKSEM – Iedereen durfde er gif op innemen dat één Belg de halve finale van de European Open zou halen. Daarbij werd uiteraard gerekend op onze nationale nummer één, David Goffin, maar die stuitte op een weergaloze Stefanos Tsitsipas (19). Het is daarentegen Ruben Bemelmans die vandaag de eer van ons land zal moeten proberen te redden.
De toeschouwers die al in de loop van de namiddag naar de Lotto Arena waren afgezakt kregen waar voor hun geld. Ruben Bemelmans (ATP 98) nam het op tegen Jaoa Sausa (ATP 61). De Limburger – een Challengertornooi in Mons even terzijde gelaten – presteert doorgaans matig op Belgische bodem, maar dit keer was het anders. In de eerste set ging de Portugees bij 4-4 door de service van Bemelmans: 4-6 na 35 minuten. ‘Vanaf dat moment besefte ik dat ik mijn niveau naar omhoog moest. In set twee lukte dat ook.’ Hij won die overigens wel pas in de tie break, maar daar haalde hij dan ook verschrikkelijk hard uit: 7-2. ‘Ik voelde dat ik de wedstrijd in handen kon nemen maar uitserveren is altijd moeilijk. Ik heb het hoofd koel gehouden en over mijn fysieke conditie moest ik me evenmin zorgen maken.’ Bemelmans won uiteindelijk ook de derde set met 6-4, niettegenstaande hij in het slotgame drie breekpunten moest wegwerken. ‘Deze overwinning zet me al een stuk op weg naar een plaats in de hoofdtabel van de Australian Open, al ben ik er nog niet helemaal. ‘ Opmerkelijk: zowel tegen Gojowczyk, Kyrgios als Sousa verloor hij de eerste set maar won hij de wedstrijd. ‘Het betekent dat het goed in mijn hoofd zit.’ Het wordt overigens zijn eerste halve finale in een ATP-tornooi. Zijn Amerikaanse tour in augustus en september was niet meteen een onverdeeld succes. Hij nam er deel aan zeven tornooien en geraakte alleen in Vancouver door de eerste ronde. ‘Nadien heb ik met mijn coach, de Nederlander Fred Hemmes, één en ander bijgestuurd. We hebben de punten besproken die beter moesten en kijk, vandaag levert dat meteen al zijn vruchten af. Ik hoop de komende weken eenzelfde niveau te kunnen aanhouden.’
Na een logische zege van Tsonga tegen zijn landgenoot Benneteau, maakte het ondertussen fraai aangegroeide publiek zich op voor een demonstratie van Goffin. In de eerste set loste hij de verwachtingen in maar in set twee en drie sloeg een meedogenloze Stefanos Tsitsipas (ATP 122) toe, al had hij daar telkens een tie break voor nodig: 6-7 (1/7), 6-7 (4/7) na een wedstrijd die 2u33’ duurde. Het Griekse tennis loopt even mank als de economie in dat land maar met Tsitsipas – het product van een Griekse, voetballende, vader (die nog goud behaalde op de Olympische Spelen) en een Russische moeder – is er hoop. ‘Twee weken geleden won ik in Genua mijn eerste tornooi. Sindsdien ging ik in het rotvaart vooruit. In set één had ik niets in te brengen tegen de opslag van Goffin. Nadien veranderde ik mijn tactiek. Ik haalde vernietigend uit met mijn service en forceerde rally’s toen Goffin mocht opslaan.’ Bijna onuitgegeven: in de tweede set werkte de Griek aan 100 procent af bij zijn tweede service. Goffin: ‘In de eerste set serveerde mijn tegenstander zeer matig. Nadien zat hij goed in de rally’s al heb ik de gelegenheid gehad om de wedstrijd te winnen. Zaterdag reis ik af naar Bazel, zodat ik er zondag al kan gaan trainen voor het tornooi dat maandag begint.’ Daar is Goffin reekshoofd nummer drie, na Federer en Cilic. (EM)
*PROGRAMMA VOOR ZATERDAG: 11u. Gonzalez/Peralta-Koolhof/Sitak, niet voor 14u. BEMELMANS-Tsonga, niet voor 15u30 Tsitsipas-Schwartzman of Ferrer