Nederlandse Swapfiets komt naar Antwerpen

Vanaf vandaag heeft Antwerpen er een nieuw fietssysteem bij: de Swapfiets. Voor een vast bedrag per maand krijgen klanten een kwalitatieve fiets. Swapfiets staat in voor de service en reparatie, die zijn inbegrepen in de huurprijs. De aftrap voor de Scheldestad werd vandaag gegeven tijdens de feestelijke lancering in aanwezigheid van schepen voor mobiliteit Koen Kennis.

Swapfiets werkt simpel: voor 17,50 euro per maand (15 euro voor studenten) krijgen klanten een fiets met 7 versnellingen, dubbel slot, verlichting en diefstalverzekering. Bij een defect, zoals een lekke band, komt er binnen 12 uur een fietsenmaker langs aan huis. Deze zal de Swapfiets repareren of ‘swappen’ voor een ander exemplaar. De Swapfiets is te herkennen aan de iconische blauwe voorband.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “De Swapfiets is een nieuw aanbod voor al wie geen eigen fiets wenst aan te kopen, maar wél graag permanent een fiets ter beschikking heeft, inclusief een volledig servicepakket. Het gebruiksgemak zal ongetwijfeld zowel bewoners, studenten als bedrijven in Antwerpen aanspreken.”

Het concept is uitgedacht door 3 studenten van de Technische Universiteit Delft. Met meer dan 33.000 klanten en de prijs voor ‘Dutch Start-up of the Year’ (NIMA) is Swapfiets al een succes in Nederland. Het bedrijf hecht ook belang aan de duurzaamheid van de fiets. Wanneer een abonnement wordt opgezegd, wordt de fiets verwijderd uit de stad of doorgegeven aan een nieuwe klant. Op die manier wordt vermeden dat fietsen zonder eigenaar plaats innemen op straat en in de fietsenrekken.

Na 15 steden in Nederland en Leuven wordt het concept nu ook uitgerold in Antwerpen

Op www.slimnaarantwerpen.be staat meer info. Klik hier voor de rechtstreekse link

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor mobiliteit