A_ArchiefFotospecialWaterski

Nationaal team duikt het Brugse Olympia zwembad in.

BRUGGE –  Zondag 3 december de start van het Belgian Water Ski Showteam voor het eerst gezamenlijk trainen als voorbereiding op Wereldkampioenschap in het Canadese Huntsville. Het werkt daarvoor samen met het zwembad van Brugge. Het is de tweede maal dat onze landgenoten het nieuwe bad kunnen gebruiken voor hun indoortrainingen in het vooruitzicht van een WK.

Een waterskishow is te vergelijken met Cirque du Soleil, maar dan op het water. Het is een combinatie van acrobatie, elegantie, humor en teamwork, afgewerkt met passende muziek en prachtige kostumering. Menselijke piramides, ballet, actienummers op alle soorten ski’s, skiënde clowns, fietsen op het water, skiën op een stoel of een tafelblad,…: niets is te gek of moeilijk genoeg voor de echte showskiër. Een waterskishow wordt meestal vertoond bij speciale aangelegenheden om het publiek te entertainen.

Maar daarnaast worden in het show-skiën ook wedstrijden georganiseerd. Elk team moet binnen een vooropgestelde tijd haar programma, bestaande uit een minimum aantal nummers, voor een jury afwerken. De jury let vooral op de moeilijkheidsgraad, de uitvoering, de variatie, de kledij, de voorstelling (showmanship), het thema en het geheel van visuele en auditieve presentatie.

Het nationale showteam werd gevormd in 2011 en nam één jaar later al deel aan de wereldkampioenschappen in de Verenigde Staten. De focus van deze eerste trainingen ligt voornamelijk op piramides en dubbels. Bij deze twee acts van een waterskishow is er een groot valrisico tijdens het trainen. Daarom is het ideaal om in een zwembad te oefenen, waar de mogelijke tuimelperte door het water wordt gebroken.

Show directors, Arne Van Maele (23) uit Ruddervoorde en Gilles Hardy (25) uit Ieper – van het West-Vlaams Showteam uit Jabbeke, willen van de eerste training gebruik maken om enkele basisklimprincipes voor menselijke piramides en lifthoudingen voor dubbels op elkaar af te stemmen. Volgens beiden toch vrij belangrijk aangezien het team uit verschillende delen van het land komt.

Voor de vierde maal in de geschiedenis stuurt België een nationaal team naar dit WK, dat plaatsvindt van 7 tot en met 9 september 2018. Daar nemen ze het op tegen Amerika, Australië, Canada, China en Duitsland. Elke ploeg bestaat uit maximaal 35 leden en vijf plaatsvervangers. Het geheel omvat skiërs, chauffeurs, bestuurders en omroepers. De juryleden beoordelen de originaliteit, uitvoering en presentatie. De Verenigde Staten hebben de vorige twee wedstrijden gewonnen en zullen ongetwijfeld ook nu starten als levensgroot favoriet.  Huntsville is de grootste plaats in een van de oudste toeristische gebieden van de provincie Ontario: de waterrijke Muskoka-regio. Deze streek is beroemd om zijn natuurlijke schoonheid: weelderige bossen, granieten rotsen en heldere meren, met wild-life in overvloed. Huntsville vormt een geschikte uitvalsbasis voor een bezoek aan Algonquin Provincial Park.

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: Raoul Van de Calseyde