Nationaal kampioenschap Little League Baseball dit weekend in Mortsel

Dit Pinksterweekeinde, van zaterdag 3 tot en met maandag 5 juni worden op de baseballvelden van de Mortsel Stars alle wedstrijden gespeeld van de Belgisch Kampioenschappen Little League 2017.

Little League is een Amerikaanse sportorganisatie die sinds 1939 over de hele wereld baseball- en softbalcompetities en tornooien voor de jeugd organiseert. Meedoen, inzet en vriendschap primeren bij zowel spelers, begeleiders als vrijwilligers.

Deelname aan de Little League staat open voor iedereen. Er worden jaarlijks try-outs gehouden en daarbij worden selecties van getalenteerde spelers gemaakt. Vereiste is dat de basistechnieken al werden aangeleerd door de clubcoaches. Het doel is om de jeugd een extra programma aan te bieden, waardoor ze meer training krijgen en meer wedstrijden kunnen spelen. Daarenboven wordt hen de mogelijkheid geboden om internationale wedstrijdervaring op te doen.

Bij Little League (LL) wordt er niet gekeken naar nationaliteit, maar naar leeftijd en woonplaats van de jeugdspeler of -speelster. Zo zijn dit weekend de sterkste jeugdteams aanwezig uit alle vier de Belgische LL Charters: Flanders East, Flanders West, Brussels en Wallonia. Alle Little League Majors Teams (jongens en meisjes van elf en twaalf jaar), alsook de LL Juniors Teams (dertien- en veertienjarigen) zullen in tornooivorm strijden om de eerste plaats: de Belgische titel. Een hele uitdaging voor de organisatie maar meteen ook een superleuke gelegenheid voor alle jeugd, ouders en fans om te komen kijken naar en kennis te maken met de coole baseballsport.

Het Belgisch Kampioenschap Little League begint op zaterdag om 9 uur met een officiële ‘Olympic-Style’-openingsceremonie. Op Pinkstermaandag worden de finalewedstrijden gespeeld en is er een officiële prijsuitreiking en afsluitingsceremonie. De winnende ploegen mogen zich nationaal kampioen noemen en worden afgevaardigd naar de Europese Kampioenschappen LL deze zomer in onder meer Polen, Tsjechië en Italië. De winnaars daarvan doen uiteindelijk mee aan de Little League World Series in de Verenigde Staten. De inzet is dus groot en het spelniveau van de Belgische teams hoog. Zo hebben de  Majors van Flanders West in aanloop tot het BK, afgelopen weekend een Internationaal Tornooi gespeeld bij Neptunus in Nederland. Zij hebben daar een mooie derde plaats behaald, waarbij Flanders West-speler Diego Casado werd uitgeroepen tot MVP (Most Valuable Player) van het tornooi. Dat belooft. Met de voorspelde zonnige dagen kan het alleen maar één groot sportief feest worden op de baseballvelden van de Koninklijke Mortsel Stars aan de Luchthavenlei in Mortsel (te bereiken via de Krijgsbaan, afslag Luchthavenlei).

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: VBSL