A_ArchiefDernysportnieuws

Na-Tour Dernycriterium met mooie namen en enkele nieuwigheden

Op woensdag 8 augustus vindt het Na-Tour Dernycriterium plaats in Antwerpen. Voor de 20ste editie keert de wedstrijd terug naar het historische stadscentrum. De grootste namen aan de start op de Grote Markt zijn Primoz Roglic, winnaar van een bergetappe in de Tour de France én vierde in het eindklassement en Tour-Belgen Thomas de Gendt, Guillaume Van Keirsbulck en Timothy Dupont. Eerder maakte de organisatie al bekend dat niemand minder dan (rol)schaatser Bart Swings ook zal deelnemen aan de fietswedstrijd. Tussen de koersritten door kunnen sportievelingen deelnemen aan de loopwedstrijd Red Star Run of tijdens een derny-initiatie zelf proeven hoe het voelt om achter een derny te fietsen.

 

Voorbije zondag bereikten de renners van de Tour de France Parijs en kwam er een einde aan de editie 2018. Dat betekent traditiegetrouw het seizoen van de Tourcriteriums. Het Na-Tour Dernycriterium in Antwerpen is een jaarlijks terugkerende vaste waarde op deze kalender, dit jaar al voor de 20ste keer. Zoals steeds staan er weer heel wat straffe namen aan de start. Dit jaar zijn dat onder andere Primoz Roglic, de Sloveense ex-schansspringer die zich omschoolde tot toprenner en hoge ogen gooide in de voorbije Tour de France met een vierde plaats in het eindklassement en Belgen Thomas de Gendt, Guillaume Van Keirsbulck, Timothy Dupont, die mee de Ronde van Frankrijk kleurden.

G-Sporters "In de kijker"
G-Sporters “In de kijker”

Verder staan nog aan de start: Wout van Aert, regerend wereldkampioen veldrijden, die exclusief in het Na-Tourcriterium van Antwerpen zal te zien zijn en zijn benen zal willen testen met het oog op het EK in Glasgow ; Fabio Jakobsen, de winnaar van de Scheldeprijs 2018;  Kris Boeckmans; Nathan Van Hooydonck; Laurens De Vreese; Jeff Peelaers en Brent Van Moer. Zij nemen het nog op tegen de specialisten ter zake Moreno de Pauw, bekend pisterenner en dernyspecialist; Nick van der Lijke, regerend Nederlands kampioen achter de derny en Oliver Moors, regerend drievoudig Brits kampioen achter de derny.

Begin juni zorgde de organisatie al voor een stunt toen ze bekendmaakte dat niemand minder dan ijsschaatser en Olympisch medaillewinnaar Bart Swings aan de start zal staan van deze Antwerpse wielerklassieker.

Terugkeer naar de binnenstad

Na 6 jaar te hebben plaatsgevonden rond het MAS op het Eilandje, keert het Na-Tour Dernycriterium nu terug naar het oude stadscentrum. Start en aankomst liggen op de Grote Markt in de schaduw van Brabo en het parcours slingert zich tussen de smalle straatjes van de historische binnenstad. Een garantie voor spektakel.

 

Nieuw: internationaal damescriterium

Nieuw dit jaar is de organisatie van een internationaal damescriterium. In de geest van de trend van het almaar populairder wordende vrouwenwielrennen vindt er tussen de 2 reeksen van de heren ook een vrouwenwedstrijd plaats. Zij zullen niet achter de derny’s rijden, maar een gewoon criterium fietsen. Met de deelname van Sofie de Vuyst, wereldkampioene veldrijden Sanne Cant, Belgisch kampioene op de weg Annelies Dom, Ellen Van Loy en de Antwerpse thuisrijders Kelly, Demmy en Jessy Druyts staan er flink wat nationale toppers uit het vrouwencircuit aan de start. Het rijtje buitenlandse deelneemsters wordt aangevoerd door Amy Cure, de Australische tweevoudig wereldkampioene op de piste.

 

Nieuw: initiatie derny voor wielertoeristen

Wielertoeristen die zelf eens het gevoel willen beleven van achter een derny te rijden, kunnen dat dit jaar meemaken. Tijdens een van de unieke derny-initiaties gegeven door lesgevers Geert Omloop (Belgisch kampioen wegwielrennen 2003) en Stan Tourné (wereldkampioen puntenkoers 1980) krijgen de deelnemers de kans om het parcours van de profs te verkennen in een select groepje. In totaal staan er 5 verschillende manches op het programma, waaraan telkens 15 renners kunnen deelnemen. De plaatsen voor deze initiaties zijn beperkt. Geïnteresseerden dienen zich in te schrijven via www.sportstad.be. Klik hier voor de rechtstreekse link. 

 

Red Star Run

Tussen de verschillende wielerreeksen vindt zoals elk jaar de Red Star Run plaats, een laagdrempelig loopevenement van 5 kilometer over grotendeels hetzelfde parcours als de renners. Tijdens de Red Star Run genieten de deelnemers dankzij de duizenden wielersupporters van een unieke sfeer in hartje Antwerpen. Deelnemers dienen zich in te schrijven op de site van Antwerp Athletics. Klik hier voor de rechtstreekse link.

 

Programma

 • 15.30 uur: derny-initiatie
 • 17.15 uur: voorstelling renners, gangmakers en sponsors
 • 17.50 uur: eerste reeks derny heren
 • 18.30 uur: Red Star Run
 • 19.00 uur: internationaal damescriterium
 • 20.10 uur: finalereeks derny heren
 • 21.10 uur: podiumceremonie

 

Praktisch

 • Na-Tour Dernycriterium
 • woensdag 8 augustus van 15.30 tot 21.30 uur
 • op en rond de Grote Markt
 • Gratis
 • Alle info op www.dernyantwerpen.be

Een reactie achterlaten