Met Tsjonga krijgt Goffin een lastige tegenstander in een mogelijke finale

Op het programma stonden de kwalificatiewedstrijden. Morgen begint het tornooi ‘echt’.

exclusief : ‘Kimmer Coppejans werd onmiddellijk Uitgeschakeld.  

De laatste wildcard werd uiteindelijk toegekend aan Jo-Wilfried Tsonga. De 32-jarige Fransman staat achttiende op de wereldranglijst en heeft vijftien ATP-titels op zijn palmares staan. Tsonga draait al bijna tien jaar mee in de wereldtop en bereikte op alle grandslamtornooien minstens de kwartfinales, met als uitschieter een finaleplaats op de Australian Open. Zijn hoogste notering ooit op de ATP-ranking was de vijfde plaats in 2012. Twee andere Fransen, titelverdediger Richard Gasquet en Gaël Monfils, zullen jammer genoeg niet kunnen deelnemen. Monfils meldt: ‘Met spijt in het hart moet ik afzeggen voor het tornooi van Antwerpen. Ik ben nog in volle opbouw na de blessure die ik deze zomer aan mijn rechterknie opliep. Ik had verwacht volgende week paraat te zijn, maar dat is helaas niet het geval. Ik doe er alles aan om weldra opnieuw op de baan te staan.’

Naast Tsonga heeft ook de negentienjarige Amerikaan Frances Tiafoe een wildcard gekregen voor de hoofdtabel van het enkelspel. Tiafoe behoort samen met Denis Shapovalov, Jared Donaldson en Ernesto Escobedo – die alle drie rechtstreeks op de hoofdtabel staan – tot de zogenaamde #NextGens van het tennis. Toppers in spe om naar uit te kijken dus. Shapovalov staat vierde in de Race to Milan (de kwalificatieranglijst voor het officieuze WK voor spelers onder 21), Donaldson zesde, Tiafoe negende en Escobedo elfde. In het kwalificatietornooi van de European Open, dat vandaag begon, ging de laatste wildcard naar Kimmer Coppejans. De West-Vlaming wordt zo naast Zizou Bergs de tweede Belg die zich via enkele kwalificatiematchen voor de hoofdtabel kan plaatsen. In het dubbelspel ging de eerste wildcard vorige week naar Sander Gille en Joran Vliegen. Ook de tweede wildcard kleurt Belgisch: Steve Darcis zal op de European Open dubbelen met zijn Davis Cup-maatje Arthur De Greef.

David Goffin is het eerste reekshoofd op de European Open. Met Steve Darcis en Ruben Bemelmans staan er nog twee Belgen rechtstreeks op de hoofdtabel van het enkelspel. Onze landgenoten zullen worden uitgedaagd door topspelers als de Australiër Nick Kyrgios, de Spanjaard David Ferrer, de Argentijn Diego Schwartzman, de Uruguayaan Pablo Cuevas en nu dus ook de Fransman Jo-Wilfried Tsonga. Omdat Goffin niet hoeft aan te treden in de eerste ronde komt hij pas vanaf donderdag in actie. Dé blikvangers van het dubbeltornooi worden de Amerikaanse tweelingbroers Bob en Mike Bryan, het beste dubbelpaar aller tijden. (EM)

*PROGRAMMA EERSTE RONDE ENKELSPEL: [1] D. GOFFIN Bye; F. Mayer (DUI)-F. Tiafoe (USA); I. Karlovic (CRO)-G. Pella (ARG); Qualifier-(6] P. Cuevas (URU); [4] D. Schwartzman (ARG)  Bye; E. Escobedo (USA)-D. Shapovalov (CAN); C. Stebe (GER)-S. DARCIS; Qualifier-[5] D. Ferrer (SPA); [7] B. Paire (FRA)-J. Sousa (POR); S. Stakhovsky (UKR)-J. Donaldson (USA);  R. BEMELMANS-P. Gojowczyk (DUI); [3] [WC] N. Kyrgios (AUS)  Bye; [8] A. Dolgopolov (OEK)-H. Laaksonen (ZWI), N. Basilashvili (GEO)-J. Benneteau (FRA), Qualifier-Qualifier, [2] J. Tsonga (FRA). Bye. *PROGRAMMA MAANDAG: Vanaf 11u. twee kwalificatiewedstrijden in de Lotto Arena en twee in het Sportpaleis, gevolgd door drie partijen uit het hoofdtornooi op beide velden. Ruben Bemelmans (ATP 101) speelt de vierde wedstrijd van de dag tegen de Duitser Peter Gojowczyk (ATP 69).