Meer dan 40.000 lopers op warmste AG Antwerp 10 Miles & Marathon ooit

Meer dan 40.000 lopers namen vandaag deel aan de 33ste editie van de AG Antwerp 10 Miles & Marathon. De zon lokte ook tienduizenden toeschouwers en supporters naar Antwerpen.

De AG Antwerp 10 Miles & Marathon is hét nationale loopevenement bij uitstek. Vanuit elke Vlaamse en Brusselse gemeente was er minstens één deelnemer aan de start. En ook internationaal leeft het evenement. Verdeeld over de vier afstanden die op het programma stonden, tekenden er lopers afkomstig uit 125 landen present.

 Recordopkomst voor marathon

De marathon kende met meer dan 3000 deelnemers een recordopkomst. De zege was voor de Keniaan Ezekiel Kiprop Koech met een tijd van 2 uur, 15 minuten en 55 seconden. Hij haalde het van zijn twee landgenoten Patrick Kiptanui Korir en Evans Kipngetich Tanui. Debutant De Bock was de beste Belg. Hij eindigde als vierde. Bij de vrouwen schreef Ann Sofie Claeys de marathon op haar naam met een tijd van 2 uur, 56 minuten en 5 seconden. Burgemeester Bart De Wever liep voor de tweede keer een marathon en legde de 42,195 km af in 4u en 21 minuten.

Zware 10 Miles door warm weer

De 10 Miles zelf was ook dit jaar veruit de populairste afstand. Ruim 28.000 sportievelingen schreven zich in voor de meest tot de verbeelding sprekende loopwedstrijd van het land, met de passages door de Kennedy- en Waaslandtunnel als spectaculairste blikvangers. Om een vlotte doorstroming te garanderen werden de deelnemers net zoals de voorbije jaren ingedeeld in drie startwaves. De eerste wave, met daarin alle toplopers, ging om 14u30 van start. Mohammed Agourram won de race bij de mannen met 49 minuten en 18 seconden. Hij haalde het voor vijfvoudig winnaar Nick Van Peborgh.

Omwille van de voor april ongewoon hoge temperaturen werden alle deelnemers van de AG 10 Miles onderweg door de organisatie, in overleg met de hulpdiensten, op het hart gedrukt om het rustig aan te doen en geen risico’s te nemen. Op een bepaald moment raakte de capaciteit van de hulpdiensten immers gesatureerd door de vele interventies voor lopers die bevangen werden door de hitte. De ordediensten en de organisatie wilden te allen prijze vermijden dat bij echt ernstige incidenten geen dringende hulp kon worden geboden. Rustig genieten van de unieke sfeer en rustig uitlopen was het devies en dat deden de meeste deelnemers.

In totaal werd een 40-tal mensen overgebracht naar het ziekenhuis. Enkele lopers zullen de nacht moeten doorbrengen in het ziekenhuis op intensieve zorgen. De vrijwilligers van het Rode Kruis verzorgden een 300-tal lopers in hun hulpposten. Door samen met organisatie te voorzien in drastisch meer drinkwater dan in vorige edities is erger voorkomen.

Meer randanimatie dan ooit

Tienduizenden toeschouwers kwamen de lopers aanmoedigen en genoten in de zon van randanimatie met veel muziek. Om de kilometer waren er animatiezones om lopers een duwtje in de rug te geven. Supporters konden hun favoriete deelnemers aanmoedigen met een persoonlijke supportersfoto op te laden via de website. Deze foto’s werden getoond aan het ‘halfwegpunt’ op het moment dat hun held daar passeerde.

65.000 euro voor het goede doel

Veel deelnemers liepen voor een goed doel. Deelnemers aan de AG Antwerp 10 Miles & Marathon konden tijdens hun registratie kiezen om 10 euro te doneren aan Rode Kruis Vlaanderen, To Walk Again, Kom op tegen Kanker, SOS Kinderdorpen of het Belgisch Paralympisch Committee. In ruil gingen ze naar huis met het officiële eventshirt. Deze actie leverde in totaal 65.000 euro op. 

Tekst: sidk.be
Foto’s: Marc Demartin – Marc Bogaerts – Georges Peeters

Winnaar heren - Ezekiel Kiprop Koech
Winnaar dames marathon - Ann Sofie Claeys
Beste Belg marathon - Thomas De Bock
Burgemeester Bart De Wever bij de start van de marathon