Meer dan 39000 lopers namen deel aan Antwerp Ten Miles & Marathon

ANTWERPEN – Bijna 40 000 lopers – 39 200 om precies te zijn – namen gisteren zondag deel aan de 32ste editie van de DVV Verzekeringen Antwerp 10 Miles & Marathon. Het frisse lenteweer, met de zon die geregeld door de wolken brak, zorgde voor ideale looptemperaturen. Het evenement bracht ongeveer 80 000 toeschouwers op de been.

KLIK OP FOTO VOOR ALBUM

Winnaar Ten Miles Yassine Rachik

De 10 Miles zelf was ook dit jaar veruit de populairste afstand met 28 000 deelnemers. De passages door de Kennedytunnel en de Waaslandtunnel blijven ongetwijfeld tot de verbeelding spreken. Met Yassine Rachik en Nina Lauwaert komen er twee nieuwe namen op de erelijst. De Italiaan Rachik klopte bij de mannen favoriet Nick Van Peborgh met een verschroeiende eindspurt en in een recordtijd van 47’14”. Oriëntatieloper Yannick Michiels werd derde. Bij de vrouwen had Veerle Van Linden voor de vijfde keer op rij kunnen winnen, maar zij moest het hoofd buigen voor Nina Lauwaert. De Waaslandse won in een tijd van 56’02”. Van Linden werd tweede, olympisch triatlete Katrien Verstuyft derde. Triatlete Sofie Goos, winnares in 2012, kwam als vierde vrouw over de meet, maar was daar dolgelukkig mee.

Winnares Ten Miles Nina Lauwaert

De marathon kende met 2 400 deelnemers een recordopkomst. De zege was voor de Oegandees David Cherop in 2u17’12”. Hij haalde het voor zijn landgenoot Vitalis Kwemoi en Willem Van Schuerbeeck, die vorig jaar voor België aan de start van de olympische marathon in Rio stond. Bij de vrouwen schreef Mieke Dupont de marathon op haar naam met een chrono van 2u54’16’’. De burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever, liep voor het eerst  een marathon en had voor de 42,195 kilometer 4u13’25” nodig.

Marathon doortocht in Hoboken – Georges Peeters – Klik op foto voor album

Op de Short Run waren ze met 6 500 lopers. Pieter Hendrickx (15’47”) en Sabrina Ivens (18’06”) mochten het podium op als winnaars van die vijf kilometer. De Chiquita Kids Run verwelkomde 2 300 kinderen tussen vier en twaalf jaar voor een ‘fun run’ over 1,4 kilometer.

Deze DVV Verzekeringen Antwerp 10 Miles & Marathon stond helemaal in het teken van vier goede doelen. Dankzij de inzet van vier ambassadeurs (Katrien Verbruggen, Ali Khan, Karen van der Linden en Sven Dekoster), die duizenden collega-deelnemers konden overtuigen een kleine som te doneren bovenop het inschrijvingsgeld, kon er 71 750 euro worden ingezameld voor SOS Kinderdorpen, Kom op Tegen Kanker, To Walk Again en Rode Kruis-Vlaanderen. Daarnaast zamelden heel wat bedrijven geld in voor nog tal van andere goede doelen.

Deze 32ste editie verliep zonder enig incident, zowel op het vlak van deelnemers als publiek en mobiliteit. De politie van Antwerpen had een groot aantal agenten zichtbaar en niet-zichtbaar ingezet voor het evenement. Daarnaast stond Rode Kruis Vlaanderen met 112 hulpverleners, ziekenwagens en tal van mobiele ploegen paraat. Er waren ook meer dan 1 000 seingevers en medewerkers van de organisatie in de weer.  Via de nieuwe MyPage-applicatie op de website en de gratis app konden de supporters de tussentijden van iedereen op de voet volgen. En nu nog steeds kunnen alle deelnemers via diezelfde MyPage hun resultaten en persoonlijke foto’s en video’s bekijken en delen.

 

Tekst: Edwin Mariën

Foto’s: Georges Peeters – Marc Bogaerts