Mathieu Vermeulen: ‘De schaatsbond zit te wachten op een Marc Coucke’
WILRIJK – Bart Swings heeft tijdens de 5 000 meter schaatsen een verdienstelijke zesde plaats behaald. De Leuvenaar richt zich vooral op de massastart om eremetaal mee naar huis te nemen. Na vijf ritten lag Swings op koers voor zilver maar toen moesten er nog twaalf schaatsers op de baan. Dat uiteindelijk er slechts vier in slaagden om zijn tijd te verbeteren laat het beste verhopen. Zoals kon worden verwacht ging het goud naar Sven Kramer. ‘Ik ben tevreden. In Sotchi was ik vierde maar kijk maar naar mijn tijd. Die is bijzonder goed. Nu kan ik toeleven naar de 1 500 meter om dan uit te halen op de lange afstand. Fysiek ben ik in orde’, zei Swings.
Eén van de aandachtige toeschouwers in het Korea House was Mathieu Vermeulen, secretaris van de club waar Swings is aangesloten. Tekenend voor de schaarste in het wereldje is dat hij bovendien jarenlang verantwoordelijk was voor het langebaanschaatsen in ons land, nu secretaris-generaal is bij de federatie en bovendien nog jeugdtrainer. Swings is lid van de Noord Limburgse Snel-schaatsvereniging omdat hij nu één keer bij een Belgische club moet aangesloten zijn (de andere is gevestigd in Gent). ‘We hebben Bart slechts één keer gezien’, zegt Vermeulen. Het feit dat er twee landgenoten actief zijn in Pyeongchang ziet hij als een wonder. In België zijn er geen langeafstandsbanen.
‘Het Belgisch kampioenschap vindt elk jaar in Eindhoven plaats. In 2010 zijn we zelfs moeten uitwijken naar Erfurt. Ik overleg regelmatig met Sport Vlaanderen, maar die kunnen enkel maar subsidiëren tot op een bepaald niveau. Stadions bouwen is niet meteen hun corebusiness. Vorig jaar heeft men een haalbaarheidsstudie voor een multifunctioneel ijscomplex laten uitvoeren in West-Vlaanderen. De conclusie was dat het moet kunnen, alleen hebben wij een onoverbrugbare achterstand op Nederland. In ons land zijn er slechts 320 schaatsers, shorttrackers inbegrepen. Na het decreet van 2016 werden wij niet langer erkend. Hiervoor moet je minstens 500 aangesloten leden hebben. De kunstschaatsbond heeft die maar om te kunnen fusioneren moeten wel beide partijen akkoord gaan natuurlijk.’
‘Na die studie zijn er gesprekken geweest: met Gullegem – waar de installaties na 40 jaar dienden te worden vervangen – en Brugge, Oostende en Kortrijk. Onze bedoeling was om een complex op te bouwen waar je ook kan logeren, waar er voldoende horeca is en met een belevingscomplex à la Plopsaland. In Nederland heb je twaalf langeafstandsbanen. Die zijn allemaal eigendom van de gemeente, provincie of de staat. In Heerenveen trok de provincie 50 miljoen uit voor de renovatie. In het 35 kilometer verder gelegen Leeuwarden kwam er een nieuwe 400 meterpiste. Daarom richten wij onze ogen op iemand als Marc Coucke.’ De nieuwe eigenaar van Anderlecht wordt op 1 maart CEO van SnowWorld in Landgraaf – waar men de grootste ijspiste van Europa (35 000 vierkante meter) heeft – en Zoetermeer. Het complex in de buurt van Rotterdam telt drie ijspistes, draait een omzet van 27 miljoen euro per jaar, heeft een skybar en een panoramaterras. De huidige eigenaar, Koos Hendriks, bevestigt dat er plannen zijn om eenzelfde complex in het buitenland neer te planten. ‘Volgend jaar begint men te bouwen in Milaan en dan volgt Parijs. Ook België is inderdaad een mogelijkheid.’ Vermeulen vreest echter dat het complex niet op Vlaamse bodem, maar wel in Durbuy zal worden neergezet.
Tekst – Edwin Mariën
Foto – Marc Demartin