Mathieu Van der Poel voor de eerste maal aan het feest in Essen

Fotoboek klik hier https://sportindekijker.be/2017/december2017/cyclocross_essen2017/

Mathieu Van der Poel voor de eerste maal aan het feest in Essen

ESSEN – Wanneer Mathieu van der Poel aan de start verschijnt en Wout Van Aert op de deelnemerslijst ontbreekt, dan hoef je niet lang na te denken welke naam je als winnaar moet aanduiden op je pronostiek. Je vraagt je jezelf af wat de motivatie is van Van der Poel. ‘Zoveel mogelijk winnen’, klinkt wat te simpel al is dat wel de enige verklaring die hij er zelf voor geeft. Een collega had een andere uitdaging gevonden voor Mathieu. Hij had gevonden dat de naam van Nederlandse grootmeester tot voor de start van de wedstrijd van zaterdag ontbrak op de erelijsten van zeven klassements-crossen. Essen was daar één van hen. Nu niet meer dus. Het was zijn zestiende zege van het seizoen. Slechts viermaal won hij niet.

Essen is veldritland. Het was de thuishaven van Bart Aernouts en Zdenek Stybar. Van de huidige lichting zijn Jim Aernouts en Meeusen de enigen die er wonen. ‘Ik ken 80 procent van de toeschouwers’, zei Tom voor de start met enige zin voor overdrijving. Meeusen wilde zich wel degelijk tonen aan zijn fans. ‘Ik had hem daarbij wel willen helpen. Ik heb hem bezig gezien op onze stage in Spanje en daar hij liet hij een goede indruk, ook al werd hij even ziek’, zei Van der Poel. Daar was althans niets van te merken tijdens de openingsronde. Meeusen legde die af in 6’36”. Niemand deed het hem na. In ronde twee was zijn liedje uit toen hij tegen een paaltje reed. ‘Daarna deed mijn rem het niet en moest ik in de controlepost een nieuwe fiets halen waardoor ik zeven plaatsen verloor.’

Dit was het sein voor Van der Poel om het commando over te nemen. Met Laurens Sweeck kreeg hij echter een blok aan zijn been. De man uit Leuven begon indrukwekkend aan het seizoen met overwinningen in Iowa, Las Vegas en Neerpelt. Nadien ging het een stuk minder. ‘Ik heb toen besloten om van tactiek te veranderen. Wanneer je merkt dat het niet loopt, dan moet je je voorbereidingsschema aanpassen. Ik ben harder gaan trainen waardoor ik wel kracht tekort kwam in de wedstrijd maar waardoor ik me klaar voelde voor de drukke decembermaand. Vandaag bleek dat ook. Op sommige stukken kon ik behoorlijk mee met Van der Poel, op andere delen – vooral bij de balkjes – trapte ik op mijn adem. Daarenboven kreeg ik op twee ronden voor het einde af te rekenen met een leeglopende band. Ik treur echter niet. Het is twee maanden geleden dat ik me nog zo goed heb gevoeld.’

U hebt het begrepen: Sweeck werd tweede want na twee-derde wedstrijd vond Van der Poel het welletjes. De slotronde – die hij inging met 21 seconden voorsprong – was een triomftocht. Aerts werd derde, Van Kessel vierde en de onfortuinlijke Meeusen achtste. ‘Een hele wedstrijd lang heb ik tempo moeten rijden want Sweeck was bijzonder sterk. Ik moest voortdurend geconcentreerd blijven want het verschil bleef beperkt en op deze omloop, waar toch behoorlijk wat stenen liggen, krijg je snel af te rekenen met een lekke band. Ik ben blij dat ik de batterijen in Spanje wat heb kunnen opladen. Uiteindelijk doe je daar niet veel meer dan trainen en veel rusten, al had ik het ook niet erg gevonden indien ik vorig weekend had moeten koersen. Traditiegetrouw doe ik die stage net voor het WK nog eens over.’    (EM)


Cant spurt zich naar zege

Zaterdag 9 december 2017 werd een feestelijke dag voor het wielrennen in Essen, niet enkel voor de deelnemende ploegen, maar het was zeker een geslaagde dag voor de organisatoren. De dag was lang: om 09.30 uur mochten de nieuwelingen de spits afbijten, gevolgd door de Junioren om 10.30 uur. De Elite dames begonnen hun rit om 13.45 uur. Toen werd het ernst, het parcours was al goed ingereden en zij die er al geweest zijn weten dat het een vettig en glibberig parcours is. De laatste dagen was er wat nachtvorst en met vandaag de iets hogere temperaturen was het een echt droomparcours voor zowel deelnemers als toeschouwers.

Sanne Cant is top en zij voelt zich ook thuis Essen. Ze nam een zeer goede start en zette de rest van het deelnemersveld onder druk, wat zorgde voor hoge snelheden en meer fouten. Ze won al vier edities en was topfavoriete. Uiteindelijk ging het voor de overwinning tussen Brammeier en Cant die toch net iets meer kracht in de benen bleek te hebben. 1 Sanne Cant (39’34”)

Cant was zeer tevreden met deze overwinning: “De voorbije weken heb ik hard getraind in het Spaanse Benicasim, we hadden daar vooral duurtrainingen en dat is nog altijd wat anders dan crossen.”

2 Nikki Brammeter op 9 seconden

3 Katte Compton op 25 seconden

(MD)