Malle organiseert tiende wereldkampioenschap rolstoeldansen

MALLE  – Het Provinciaal Vormingscentrum aan de Smekenstraat in Malle verwelkomt in oktober een 150-tal dansers uit 25 landen voor het tiende wereldkampioenschap rolstoeldansen ofte Malle 2017 World Para Dance Sport Championships. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat het WK rolstoeldansen in ons land plaatsvindt. Het is een organisatie van het Belgisch Paralympisch Comité  (BPC) en het plaatselijke organisatiecomité. Dit team stond eerder in voor drie succesvolle edities van het – door IPC erkende – Open Belgisch Kampioenschap (2014 – 2016).

Iedereen die wil, kan op 21 en 22 oktober kennismaken met deze elegante G-sport. De beste rolstoeldansers ter wereld strijden in Malle voor achttien wereldtitels. Op zaterdag 21 oktober (van 10 tot 21u30) is er een openingsplechtigheid en starten de voorrondes. Daags nadien hervat de competitie om 11 uur, is er een medaille-uitreiking en ’s avonds, na de laatste wedstrijd om 19u30, een slotceremonie. Op maandag wordt op dezelfde locatie het tweejaarlijks forum van de World Para Dance Sport gehouden. Reserveer je tickets via de secretaris van het organisatiecomité op lpellens@hotmail.com. Een kaartje voor één dag kost tien euro, kinderen jonger dan twaalf jaar mogen gratis binnen en groepen bestaande uit meer dan tien personen betalen vijf euro per persoon en per dag.

 

De accommodatie van het Provinciaal Vormingscentrum in Malle (PVM) is geschikt voor een rolstoeldanswedstrijd van internationaal niveau. Er zijn toegankelijke zalen voor de wedstrijden, voor de kleedkamers, voor de trainingsmogelijkheden en de classificatie.

De deelnemers zullen het beste van zichzelf geven op een grote dansvloer van 350 vierkante meter in de polyvalente zaal van het Vormingscentrum. Via een permanente livestreaming kan je het evenement ook via internet volgen via www.malle2017.be. De animatiehal doet dienst als kleed- en oefenruimte voor de dansers.

 

Een wereldkampioenschap vindt om de twee jaar plaats. Aan het WK in Rome in november 2015 namen 153 dansers deel waaronder 99 rolstoelgebruikers. Dat lijkt misschien weinig maar in elke discipline mogen maar drie paren per land inschrijven. Zij werden toen begeleid door 51 stafleden (teamleiders, coaches, begeleiders…). Van de 153 dansers waren er 99 rolstoelgebruikers uit 23 verschillende landen. Een wereldkampioenschap rolstoeldansen in België mag op een vergelijkbaar aantal deelnemers rekenen. In Malle verwacht men voor dit WK dus ook een 150-tal deelnemers. Er doen zeven Belgische dansers mee: Sander Deckx, Sofie Cox, Marcel Smet, Linda Küll, Jean-Claude en Roswitha Van Dorpe en Elien Bervoets. Onze Belgische atleten strijden in elf van de achttien wedstrijdonderdelen voor de medailles.

 

In het duo-dansen palmen twee rolstoelgebruikers de dansvloer in. Het danspaar beweegt samen op de muziek door hun bewegingen op elkaar af te stemmen en vooral door de rolstoelen op het juiste moment in beweging te zetten. Bij het combidansen bestaat een danspaar uit een rolstoelgebruiker en een staande partner: het perfecte voorbeeld van inclusie. Er is ook single dansen en de jonge discipline freestyle. Bij freestyle dansen bepalen danstechniek, choreografie en moeilijkheidsgraad de punten. Standaard dansen en Latin zijn meer conventionele genres binnen het rolstoeldansen. (EM)

 

*MEER INFO: www.malle2017.be