Maak kennis met Pyeongchang waar de Olympische spelen zullen plaatsvinden

WILRIJK – Pyeongchang, de regio waar de Olympische Winterspelen zullen plaatsvinden, ligt in de provincie Gangwon-do, in het Noord-Oosten van Zuid-Korea op ongeveer 180 kilometer van de hoofdstad Seoel en op 90 kilometer van de grens met Noord-Korea. 84 procent van de oppervlakte bestaat uit bergen en de gemiddelde hoogte is 750 meter boven de zeespiegel. Het district telt ongeveer 44 000 inwoners. De grootste stad is Daegwallyeong-myeon, ligt op 750 meter hoogte en telt amper iets meer dan 6 000 zielen.

Opvallend is dat het populaire Alpensior Resort geen Olympische site is. Er zijn 21 skigebieden in Zuid-Korea met iets meer dan 200 kilometer aan pistes. In februari schommelt de temperatuur overdag rond het vriespunt. ‘s Nachts vriest het zo’n tien graden. Gedurende iets minder dan de helft van de dagen sneeuwt het er.  In Pyeongchang is het acht uur later dan in België. De skisporten zullen – omgerekend naar onze tijdszone – ‘s nachts plaatsvinden, de schaatswedstrijden in de voormiddag.

Nu er een toenadering is tussen Noord- en Zuid-Korea baart niet de veiligheid maar het klimaat de organisatie de meeste zorgen. Het Olympisch stadion heeft geen dak, waardoor de 35 000 toeschouwers – waaronder heel wat politieke leiders – én de atleten tijdens de openingsceremonie wellicht gedurende minstens vijf uur een gevoelstemperatuur van min veertien graden zullen moeten trotseren. De bouw van het stadion kostte 47,5 miljoen euro. Het is de derde maal dat de Olympische Winterspelen in Azië worden georganiseerd. Eerder gebeurde dat in Sapporo (1972) en Nagano (1998), twee Japanse steden. De Olympische Spelen vinden plaats van 9 tot en met 25 februari. Enkele weken later – van 9 tot en met 18 maart – gaan de Paralympïers er aan de slag. Het was trouwens de derde maal dat Pyeongchang zich kandidaat stelde voor de organisatie. Eerder gebeurde dat in 2010 en 2014. Dit keer haalden de Koreanen het van München en Annecy. 

De organisatoren zijn niet altijd blij met de naamsverwarring die vaak gebeurt in buitenlandse media. Pyongyang klinkt bijna net hetzelfde als de naam van de plaats waar de Spelen zullen worden gehouden, maar is de hoofdstad van Noord-Korea. Daarom heeft men een grootscheepse campagne opgezet om buitenlanders juist te informeren. 

Tijdens de Spelen worden er in 102 evenementen (uit vijftien sporten) medailles uitgereikt. Deze zullen worden gehouden op vier plaatsen, allemaal in de buurt van Daegwallyeong-myeon. De technische skinummers (afdaling, super G, combiné) worden afgewerkt in het Jeongseon Alpine Centre, in het gelijknamige district. De belangrijkste locatie is Alpensia Sports Park. Daar wordt om de medailles gestreden in de technische nummers (slalom en de reuzenslalom) maar ook het langlaufen, biatlon, schansspringen, noordse combiné, rodelen, bobslee en skeleton vinden hier plaats. Ook het Olympisch dorp en het Olympisch stadion bevinden zich op deze plek. De snowboarders moeten op twee verschillende plaatsen aan de slag: big air staat geprogrammeerd in het Alpensia Sports Park. De andere onderdelen worden, net als het freestyleskiën gehouden in het Bokwang Phoenix Snow Park. Schaatsen, ijshockey, kunstschaatsen, curling en shorttrack kan men gaan bekijken in Gangneung – dat niet behoort tot het district Pyeongchang – aan de Japanse Zee. In deze stad van 213 000 inwoners is ook een tweede Olympisch dorp gevestigd.

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: www.pyeongchang2018.com