Lotto Soudal Ladies nemen vrijdag de start in La Course

ANTWERPEN – Nu vrijdag 19 juli vindt de zesde editie van La Course plaats op een heuvelachtig circuit rondom Pau. De vrouwen fietsen op het parcours dat de mannen tijdens de individuele tijdrit van de Tour later die dag afwerken. Zij moeten één ronde rijden, de vrouwen vijf. Zo bedraagt de volledige afstand 121 kilometer.

Marianne Vos was er vorig jaar niet bij maar heeft haar zinnen gezet op een tweede zege in La Course. Vijf jaar geleden won ze op de Champs-Élysées. Nog drie andere voormalige winnaars verschijnen aan de start: wereldkampioene Anna van der Breggen (2015) en de Amerikaanse Chloe Hosking (2017). Annemiek van Vleuten, tweemaal de beste, stond aanvankelijk niet op de deelnemerslijst maar is er wel bij. Ze werd verondersteld om het Olympisch parcours van Tokyo te gaan verkennen en werd daarom door Mitchelton-Scott aanvankelijk als reserve opgesteld. Er is nu echter een oplossing gevonden. Van Vleuten zal vanuit Parijs rechtstreeks doorvliegen naar Japan.

Ook haar teamgenote Amanda Spratt, die vorig jaar zesde werd, kan een rol van betekenis spelen. Andere grote namen zijn Lizzie Deignan (de Britse wereldkampioene 2015), Elisa Longo Borghini (derde in La Course van 2017) en Kataezyna Nieuwiadoma (winnares van de Amstel Gold Race) De Fransen, die als outsiders van start gaan, rekenen op Juliette Labous (Sunweb), Audrey-Cordon Ragot (Trek-Segafredo), die zesde eindigde in de Amstel Gold Race, en Aude Biannic (Movistar). Het Franse team FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope pakt uit met de Australische veterane Shara Gillow (vijfde in 2017) en twee jeugdige talenten van eigen kweek: Evita Muzic (20) en Jade Wiel (19), kampioene van Frankrijk. In het totaal werden er 21 ploegen van zes rensters uitgenodigd. Hieronder één Belgische formatie: Lotto Soudal Ladies. Hun selectie bestaat uit Julie Van De Velde, Danielle Christmas, Demy de Jong, Annelis Dom, Lotte Kopecky en Kelly Van den Steen.

De eerste drie edities van La Course eindigden op de slotdag van de Tour de France op de Champs Élysées. Twee jaar geleden was er een combinatie van een bergrit met aankomst op de Col d’Izoard en een achtervolgingswedstrijd met de beste twintig uit de eerste rit in Marseille en vorig jaar finishte men op Le Grand-Bornand. De start wordt gegeven om 9u20. De wedstrijd is vanaf 10 uur live te bekijken op Eén. (EM)

 

 

Pin It on Pinterest