Loodzware opdracht voor David Goffin en Steve Darcis na nederlaag in dubbel

HEIZEL – Meer dan zeven uur lang genoten de tennisfans vrijdag van de eerste dag van de Davis Cupwedstrijd tussen België en Australië. De mensen die een kaartje hadden gekocht voor het dubbelspel kregen iets minder spektakel voorgeschoteld. Ruben Bemelmans en Arthur De Greef verloren kansloos tegen het duo John Peers/Jordan Thompson: 3-6, 4-6, 1-6.

‘Nooit had ik het moeilijker om een keuze te maken wie het dubbel zou spelen’, gaf Johan Van Herck toe. ‘Vlak voor de opwarming heb ik de knoop doorgehakt nadat ik een open gesprek had gehad met alle spelers.’ Uiteindelijk werden David Goffin en Steve Darcis, die gisteren erg diep gingen, gespaard voor de beslissende enkelspelen van zondag. Dat Ruben Bemelmans op de baan verscheen was uiteraard geen verrassing. Sinds de confrontatie met Kroatië leek België eindelijk een vast koppel te hebben: Bemelmans/De Loore. Joris geraakte echter in de loop van deze week geblesseerd aan de knie en De Greef – die in Duitsland zat, onderweg naar Polen – werd opgetrommeld. Voor Bemelmans was het al zijn zevende partner in Davis Cup-verband. Met Goffin (tweemaal) of Darcis (één keer) aan zijn zijde won hij nog nooit. Nu komt De Greef mee in het rijtje.

De gok met De Greef (25) was dan ook zwaar. Dit seizoen had de kleinzoon van gewezen voetbalbondscoach Guy Thys nog maar twee keer gedubbeld, in een challenger. In maart vorig jaar werd hij voor het eerst geselecteerd door Johan Van Herck, tegen Duitsland speelde hij zeven maanden geleden ook effectief in de nationale driekleur. Nu was de druk groot: het team van Hewitt verslaan. ‘Ik speel altijd met mijn pet omgedraaid. Dat heb ik van Lleyton. Bij mij thuis ligt zelfs nog een petje van hem. Gekregen toen hij nog het lief was van Kim Clijsters.’ Opmerkelijk: De Greef stond in juni nog op de 113de plek op de ATP-ranking, maar zakte weg naar plaats 147. ‘Ik had teveel hooi op mijn vork genomen. In de hoop om mij te kunnen kwalificeren voor de US Open speelde ik acht weken aan één stuk door. Mentaal en fysisch brak dat me zuur op. Ik had zelfs een mini burn-out. Vandaag werd ik dan voor de leeuwen gegooid. Ik kan niet zeggen dat de mooiste herinnering uit mijn carrière zal zijn.’

En wie stond er dan tegenover hen? John Peers: dit jaar met de Fin Henri Kontonen nog winnaar van de Australian Open, nummer twee op de worldranking, en vorig jaar de beste in de Tour Finals. Eén jaar eerder bereikte hij de halve finales in Wimbledon en New York. En ook zijn maatje mocht er zijn: Jordan Thompson, in Brisbane de beste aan de zijde van Thanassi Kakkinakis, de man die nu uit de selectie werd gelaten. De gevolgen bleven niet lang uit. In het allereerste spel braken de Australiërs al onmiddellijk door de opslag van de Belgen, wat meteen beslissend bleek te zijn voor de zege in set één. In de tweede set sloften ze naar een 6-4 en in de laatste set gooiden de Belgen onmiddellijk de handdoek. Lleyton Hewitt: ‘In Davis Cup is het dubbelspel vaak erg belangrijk. Vandaag was het dat meer dan ooit want morgen zullen het twee wedstrijden op het scherp van de snee worden. Omdat we telkens heel vlug een break forceerden geraakten de Belgen nooit in de partij.’ Goffin en Darcis moeten nu beiden winnen. Van Herck: ‘Aan de voorbereiding van David zal het geenszins liggen. Gisteren is hij na zijn wedstrijd onmiddellijk naar het hotel gegaan.’ In de andere halve finale, in Rijsel, leidt Frankrijk met 2-1 tegen Servië. (EM)