Loïck Luypaert maakt paëlla van machteloze Spanjaarden op WL Finals

De Red Lions hebben een schitterend verlengstuk kunnen breien aan hun openingswedstrijd van zaterdag tegen wereldkampioen Argentinië tijdens de World League Finals in Bhubaneswar. Dit keer ging Spanje, negende op de wereldranglijst, met 5-0 voor de bijl. Loïck Luypaert scoorde driemaal.

Spanje had zaterdag verrast door te winnen van Nederland. De Belgische hockeyploeg liet zich hier echter niet door uit haar lood slaan. Trainer Shane McLeod pakte uit met een verrassing door de ervaren Jérémy Gucassoff in het doel te laten plaatsnemen. De tien veldspelers die aan de partij begonnen waren dezelfde als die van daags voordien. De wedstrijd was amper drie minuten aan de gang toen Floren Van Aubel vanuit een scherpe hoek raak trof, na een afgeweerde poging van aanvoerder Thomas Briels. Het eerste kwart van de wedstrijd verliep spectaculair en onze landgenoten hadden 60 procent balbezit. Tijdens het tweede kwart was de partij meer in balans zonder dat de tegenstanders voor echt veel doelgevaar konden zorgen.

Het derde kwart stelde niet echt veel voor. België had doorlopend balbezit maar deed er erg weinig mee. Met een slepende bal verdubbelde Loïck Luypaert halfweg dat kwart toch de score, na de derde strafcorner die de Red Lions konden forceren. Het verdict was uiteindelijk nog erg pijnlijk voor de Zuid-Europeanen. Een treffer van Briels werd op aanraden van de scheidsrechter geannuleerd omdat in de voorafgaande fase De Sloover de bal met de bolle kant van de stick had meegenomen. Tijdens de laatste drie minuten van de wedstrijd slikten de Spanjaarden nog drie doelpunten. Luypaert trof raak na een strafcorner. Ook zijn vorige twee treffers tijdens dit tornooi kwamen op die manier tot stand. Seconden later lanceerde Briels een indrukwekkend spelende Cedric Charlier van Racing en de arme Spaanse doelman Cortes mocht zich voor een vierde maal omdraaien. Hij moest de kelk tot op de bodem ledigen toen Luypaert net voor het ingaan van de slotminuut de eindstand vastlegde. Pas een halve minuut voor het einde kreeg Spanje een eerste strafcorner maar de eerredder van Quemda strandde tegen de paal. Arthur Van Doren werd uitgeroepen tot man van de match, goed voor een geldprijs van 650 euro.

Tom Boon: ‘Het is natuurlijk fijn om de eerste twee wedstrijden te winnen maar iedereen kent de speciale formule van het tornooi. De acht deelnemende ploegen stoten sowieso door naar de kwartfinales. Het is vooral onze bedoeling om tijdens de poulematchen mooi hockey te brengen. Daar zijn we tegen Spanje niet echt in geslaagd. We wilden beter doen. Niet qua score, die misschien geen echt correcte weerspiegeling is van het wedstrijdbeeld, maar wel qua technisch vernuft. We hebben teveel kleine technische fouten gemaakt. Niettemin zetten we een degelijk resultaat neer tegen een land als Spanje. Ook positief is dat we in twee wedstrijden slechts twee penaltycorners hebben toegestaan.’

Loïck Luypaert: ‘Nicolas De Kerpel en ikzelf stellen vooraf meestal een plan op voor de penaltycorners, afhankelijk van wie bij de tegenstander in het doel staat. We wisten dat de Spaanse keeper vooral rechts over de grond niet al te sterk was. Dat hebben we prima uitgebuit.’ Dinsdag volgt het laatste duel in groep A tegen Nederland (FIH 4).

*DE UITSLAGEN: België-Spanje 5-0, Nederland-Argentinië 3-3

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: International Hockey Federation (FIH)