Loïc Vliegen nieuwe leider, ploeg CCC getroffen door voedselvergiftiging

ANTWERPEN – Loïc Vliegen (25 / Wanty-Gobert) heeft vandaag de tweede etappe van de VOO Tour de Wallonie in Beyne-Heusay gewonnen. Hij nam meteen de gele leiderstrui over van zijn teamgenoot Timothy Dupont en leidt voor Christophe Lawless, die een achterstand heeft van twaalf seconden. Het was zijn eerste overwinning als prof.

Het meest opvallende nieuws viel voor de start te rapen. De renners en de staf van CCC werden het slachtoffer van een voedselvergiftiging. Gijs Van Hoecke kon niet meer starten, Guillaume Van Keirsbulck gaf op. Ook vier leden van de staf werden onwel. Het team logeerde in Hotel Van der Valk in Gosselies, aan de luchthaven van Charleroi, waar verschillende hotelbewoners naar het ziekenhuis dienden te worden overgebracht als gevolg van het eten van bedorven voedsel. Lotto Soudal en Wallonie-Bruxelles, die in hetzelfde hotel verbleven, hadden geen problemen.

Zes renners ontsnapten aan het begin van de tweede etappe, die volledig werd verreden in de regen. Het vertrek lag in Borgworm en er dienden 170 kilometer te worden afgelegd. In de finale lagen vier hellingen. Nicolae Brochner (Riwal), Kennet Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise), Tom Wirtgen (Wallonië-Brussel), Corné Van Kessel (Telenet-Fidea-Lions), Emiel Vermeulen (Natura4Ever-Roubaix-Lille Métropole) en Lars Boom (Roompot-Charles) bereikten een maximale voorsprong van iets meer dan vier minuten.

De reactie van verschillende teams in het peloton, waaronder Lotto-Soudal, Wanty-Gobert en Ineos leverde net voor het bereiken van het plaatselijke circuit vruchten af. Het peloton lag volledig uit elkaar bij de eerste doortocht aan de finish met nog 29 kilometer te gaan. Het regende niet alleen pijpenstelen maar ook aanvalspogingen. Nadien ontstond een leidersgroep met twintig renners. Loïc Vliegen, voor wie het bijna een ‘thuiswedstrijd was’, profiteerde van zijn parcourskennis. Hij ging op drie kilometer voor het einde achter en meteen voorbij vrijbuiter Miles Scotson (Groupama – FDJ).

De Luikenaar hield stand tot aan de finish. Hij ging de Brit Christopher Lawless (Ineos), Quinten Hermans (Telenet-Fidea Lions) en Dimitri Claeys (Cofidis) vooraf.

Loïc Vliegen. ‘Ik kende de finale goed omdat ik uit de buurt ben. In de afdaling na de laatste helling ontsnapte ik. Ik dank ploegmaat Fabien Doubey voor het voorbereidende werk. Ik remde niet tijdens de afdaling en ik gaf alles tijdens de laatste twee kilometer. De gele trui gaan we zeker verdedigen. Dat zal echter niet makkelijk zijn al heb ik eindelijk mijn beste conditie gevonden. ‘

‘Na een stage in juni heb ik het vertrouwen van de ploegleiding. Vooraf was die er niet. Vandaar mijn niet-selectie voor de Tour. Ik geef toe dat mijn voorseizoen ook niet veel voorstelde. Ik ben blij dat ik voor Wanty Gobert rij. Bij BMC mocht ik minder mijn eigen zin doen. Ik denk dat Edward Dunbar (Team Ineos) (nochtans pas 22ste in de klassering op 22 seconden, EM) mijn belangrijkste tegenstander wordt voor het geel en reken erop dat het parcours van morgen hem minder ligt.’ Maandag staat de derde etappe op het programma, van La Roche-en-Ardenne naar Verviers over 194 kilometer. (EM/ Foto TRW Organisation)

 

Pin It on Pinterest