Lieve Van den Wouwer en Dries Ponnet sportlaureaten van Mortsel

Afgelopen donderdag vierde het gemeentebestuur van Mortsel zijn sportkampioenen. Ieder jaar kiest een onafhankelijke jury uit de ingestuurde kandidaten wie deze trofeeën ontvangt. Lieve Van den Wouwer, nationaal kampioen boogschieten, sleepte de trofee in de wacht bij de senioren. Bij de jeugd was die eer weggelegd voor Dries Ponnet, Belgisch kampioen judo U18 in de categorie -66 kilogram.

Dries Ponnet studeert sportwetenschappen. Bij de selectie van de Vlaamse Judofederatie traint hij wekelijks met de Vlaamse toppers. Vandaag vecht hij in de categorie – 66 kilogram bij de junioren U21. Hij traint regelmatig met Louis Cloots, die in 2013 wereldkampioen jiujitsu werd. Sinds begin vorig jaar wordt Dries mee begeleid door Ilse Heylen, die een Olympische medaille behaalde op de Olympische spelen in Athene in 2004. Hij geeft regelmatig les aan de jonge judoka’s van Satori Kwai en is een echt rolmodel voor de jeugd.

Bij de senioren werd Lieve Van den Wouwer (°10 juli 1959) verkozen als laureaat. Lieve sloot zich pas in 2011 aan bij boogschuttersclub Koninklijke La Fidelité Constantia. Door haar dochter Lotte te begeleiden – die ondertussen ook een Belgisch kampioene boogschieten is met records achter haar naam – werd ze gebeten door de boogschietmicrobe. Lotte begon deze sport te beoefenen na het lezen van het boek ‘The Hunger Games’. Dankzij een regelmatige en intensieve training werd Lieve – die al vanaf haar tweede in Mortsel woont –  almaar beter. In 2015 schoot ze de selectiepunten bij elkaar, die nodig waren om deel te kunnen nemen aan de wereldkampioenschappen 3D schieten. Zij werd dan ook geselecteerd voor dat WK in het Italiaanse Terni. In 2016 maakte ze deel uit van de Belgische delegatie tijdens het Europees kampioenschap in het Sloveense Mokrense. Ondertussen blijft deze licentiate lichamelijke opvoeding, motorische revalidatie en kinesitherapie met een specialisatie in psychomotoriek bij kinderen, verder trainen om te evolueren en geniet ze van de boogschietsport in de natuur.

Turnvereniging Kinemusikei werd in september 1977 opgericht met één enkele groep jazzdans vanuit de al bestaande turnkring ‘Deugd en Volharding’. De lessen zijn ondertussen uitgebreid met Modern/Hedendaags, Hiphop/Urban en Yoga. De ervaren docenten staan zelf regelmatig op de planken en stellen hun leerlingen graag voor nieuwe uitdagingen. Annemie Urbain, die zich al jaren inzet voor de dansvereniging, werd dan ook in de bloemetjes gezet.

Tenslotte kregen een aantal sporters uit Mortsel een eervolle vermelding. Zij veroverden het voorbije jaar geen titel maar leverden wel een uitzonderlijke prestatie. Zo zijn Peter Callens en Lydia Saelens twee jonge Parkinsonpatiënten die de Kilimanjaro beklommen. Roxane Taeymans van judoclub Satori Kwai eindigde vijfde op de Tashkent Grand Prix , de Cancun Grand Prix en de Prague European Open en zevende bij de Hohhot Grand Prix. Kay-Li De Neef werd tweede op het Belgisch kampioenschap toestel-turnen bij de meisjes junioren en kwalificeerde zich voor de Europese Jeugd Olympische Spelen in Hongarije. Het meisjesteam behaalde daar trouwens een elfde plek. De vrouwen van Mortsel Volley Antwerpen promoveerden van de tweede naar de eerste afdeling. Quinten Bruyninckx tenslotte werd tweede tijdens de Unified snowboard SO Wereld Winterspelen in Oostenrijk. Hij finishte er als vierde op de super G en zevende op de reuzenslalom.

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s Marc Demartin