Liefst vijf Vlaamse spelers opgeroepen voor Major League Baseball Europe

ANTWERPEN –  Het wordt nog druk voor onze topbaseballers in het naseizoen. Major League Baseball Europe heeft namelijk vier Vlaamse cadetten en een junior uitgenodigd om deel te nemen aan grote internationale MLB events.

Drew Janssen (18), pitcher bij de Borgerhout Squirrels en het Nationaal U23 Baseballteam is geselecteerd voor het World Select Team. Een hele eer voor een Antwerpse baseballer om deel te nemen in wat de MLB zelf noemt ‘a collection of the topamateur talent from four separate continents.’ Van 3 tot 15 oktober reist het World Select team door de Verenigde Staten en zal daar wedstrijden spelen tegen diverse collegeteams om te eindigen met deelname aan de  Arizona Fall Classic, een van de hoogst haalbare collegetornooien in de USA.

Tijdens deze trip zullen ruim 300 college coaches en MLB scouts meekijken, wat voor een speler mooie deuren kan openen voor een college opleiding en een mogelijke professionele baseballcarrière. De trip begint in Memphis (Tennessee), waar de spelers verschillende universiteiten zullen bezoeken en een wedstrijd spelen tegen het plaatselijke College Team. Vervolgens reist men door naar Phoenix (Arizona) voor de fameuze Fall Classic.

De Arizona Classic werd in 1995 in het leven geroepen om jonge spelers te gelegenheid te geven om uit te komen tegen topteams uit de Verenigde Staten en Canada. De ‘Classic’ events hebben enorm bijgedragen tot de ontplooiing van veel beloftevolle spelers. In eerste instantie doen ze beroep op Amerikaans talent. Het is een uitstekende gelegenheid voor topcoaches om al het aanwezige baseballtalent aan het werk te kunnen op één enkele locatie. De score en het aantal ‘hits’ is van ondergeschikt belang zodat de specialisten zich kunnen toeleggen op scoutingswerk. Omdat het competitieve niet meetelt zijn er altijd spelers die – vaak onder druk van ouders of supporters – besluiten om niet deel te nemen. Een foutieve beslissing, zo blijkt vaak.

Onze vier geselecteerde Vlaamse Cadetten houden het wat dichter bij huis. Kevin Van Hevel, Stefan Schooheydt, Ferre Vanhees en Jamie Peeters zijn uitgenodigd voor een regionaal MLB Europe kamp van 11 tot en met 15 oktober in het Spaanse Valencia. Eind augustus hebben deze jonge spelers deelgenomen aan de VBSL Baseball Academy Try-outs. Uit 150 deelnemers werden de vier geselecteerd door een aanwezige MLB-scout en uitgenodigd voor het MLB kamp in Spanje, wat voor de spelers ook veel mogelijkheden biedt in hun baseballopleiding.

De internationale ervaring die hiermee wordt opgedaan door spelers en coaching staf komt prima van pas bij de voorbereidingen van onze Nationale U15, U18 en U23 Baseball Teams.

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: VBSL