Liefhebbers Zaalvoetbal Cup speelt al langer zonder scheidsrechters

ANTWERPEN – Terwijl tal van sportfederaties kampen met een tekort aan scheidsrechters gooide de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup het over een andere boeg. Deze zaalvoetbalbond besloot om alle wedstrijden te laten plaatsvinden zónder scheidsrechter. Met succes, want jaar na jaar stijgt het aantal clubs spectaculair. In september gaan zo’n 550 zaalvoetbalclubs van start in het nieuwe seizoen.

De Liefhebbers Zaalvoetbal Cup, kortweg LZV Cup, organiseert competities in heel Vlaanderen. De missie is de manier veranderen waarop voetbalploegen met elkaar omgaan, aldus organisator Kris Verbert. ‘In voetbal zijn alle middelen goed om te winnen: zware, geniepige, en professionele fouten, verbale agressie, schwalbes, tijd winnen, blessures veinzen,… Scheidsrechters hebben deze problemen niet kunnen oplossen. Integendeel, spelers proberen alles wat de scheidsrechter toelaat of niet ziet en zoeken zo letterlijk de grenzen van de onsportiviteit op.’

Daarop besloot de Liefhebbers Zaalvoetbal Cup het radicaal anders aan de pakken door te spelen zonder scheidsrechters en zo de ploegen zelf verantwoordelijk te maken voor fairplay. Om misbruik te voorkomen laat de LZV Cup na iedere wedstrijd door beide ploegen een fairplay-beoordeling van hun tegenstander invullen via een website. Zo heeft men van iedere ploeg een gedetailleerd beeld van al hun wedstrijden. Occasionele probleemploegen worden via email bijgestuurd door Fairplay-Managers van de LZV Cup. Ploegen weten dat ze het volgende seizoen zonder pardon worden uitgesloten als ze zich niet aanpassen. Maar zo ver komt het zelden.

Doorgaans verdwijnen de slechte gewoonten uit de traditionele voetbalwereld immers snel. Er worden minder fouten gemaakt, en als het toch gebeurt dan worden ze door de ploeg zelf aangegeven of meteen toegegeven. Vooral opzettelijke en geniepige fouten zijn zeldzaam. Men weet immers dat geen enkele tegenstander dat apprecieert. De scheidsrechter misleiden volstaat niet langer, want die is er niet. En de tegenstander bedotten is veel moeilijker, want die voelt letterlijk wat er gebeurt en kan je bestraffen met een lagere fairplay-beoordeling. Bijkomende voordelen zijn dat ploegen onderling meer communiceren wat de sfeer ten goede komt, en ook dat er geen scheidsrechterkosten zijn.

‘Veel mensen reageren sceptisch wanneer ze over onze zaalvoetbalbond horen. Daarom is het belangrijk dat we ook concrete resultaten kunnen voorleggen. De LZV Cup startte in 2003 met acht clubs. Vandaag hebben we er 550, gespreid over heel Vlaanderen. De groei is dus spectaculair. Spelers vertellen dan ook gretig aan elkaar door dat de wedstrijden sportiever, correcter en vriendschappelijker verlopen dan in het traditionele voetbalcircuit. Zo bewijzen we stilaan dat competitievoetbal ook op een positieve manier kan. Vuile fouten, tijd winnen, iedereen denkt dat het bij het voetbal hoort, maar wij bewijzen dat het allemaal niet hoeft. Indien iemand van beide ploegen vindt dat er een fout is gebeurd, dan moet het spel worden stilgelegd. Gevolg: er gebeuren veel minder overtredingen, zodat het tempo ook veel hoger ligt dan in een wedstrijd met scheidsrechters. Doordat er minder fouten worden gemaakt, zijn er ook minder blessures.’ (EM)