Laszlo Bölöni krijgt twee seizoenen om Antwerp op de kaart te zetten

DEURNE – Zoals de voorbije dagen langs diverse zijden werd gesuggereerd is Laszlo Bölöni voorgesteld als nieuwe trainer van Antwerp FC. De aanstelling van de 64-jarige Roemeen is geen verrassing. In het verleden werkte hij bij Standard al samen onder Luciano d’Onofrio, die de sportieve leiding van de Great Old in handen krijgt. Het duo loodste de Rouches toen naar de landstitel. Bölöni wordt een nukkig karakter toegeschreven maar daar was gisteren in het Kwadro-complex op de Bosuil niks van te merken. Wim De Decker wordt, zoals men al wist, zijn assistent. Het contract van Bölöni loopt over twee seizoenen.

Waalse collega’s hadden ons gewaarschuwd: ‘Schrik niet op wanneer Bölöni niet komt opdagen. Zulke grillen kan je van hem verwachten’, klonk het al lachend toen werd aangekondigd dat de persconferentie met een kwartier vertraging zou beginnen. ‘Ik wil me vooreerst verontschuldigen omdat ik hier niet op tijd was’, klonk het echter even later. ‘De files, weet je wel. Mijn eerste beslissing is al genomen: ik kom zo vlug mogelijk in de buurt van Antwerpen wonen want ik wil niet elke dag verstrikt geraken in die verkeersdrukte.’

‘Het heeft niet veel gescheeld of ik zat hier niet. Vier dagen geleden was ik het gras aan het maaien. Ik zette  de motor af net voor een appelboom. Een Belgische appelboom. Was het een voorteken? Want net op dat moment rinkelde mijn telefoon. Mijnheer d’Onofrio aan de lijn. Of ik niet even bij Antwerp wou komen werken? Bij elke voorstelling van een nieuwe oefenmeester zegt zo’n man hetzelfde: dat hij tevreden is, dat hij het er het beste wil van maken, enzovoort. Ik doe dat nu ook maar ik meen het wel. Men wil hier een agressief team aan het werk zien, maar in de goede betekenis van het woord. Kortom, ik sta voor een avontuur dat me aanstaat. Antwerpen is een grote stad. Die verdient een topclub. Daar wil ik aan meewerken. Sinds dat telefoontje van afgelopen maandag kleurt mijn hart weer rood en wit. Ik ga me  vandaag niet wagen aan voorspellingen. Iedereen hier is ambitieus, deze mensen willen van Antwerp een topclub maken, maar dat kan niet zomaar. In het leven krijg je nu eenmaal niet altijd wat je wil, maar je moet het wel proberen.’

Met het duo d’Onofrio-Böloni wordt de voertaal in Deurne Noord Frans. ‘Is dat een probleem? Neen. Is dat een bijkomende moeilijkheid? Ja. Toen ik in 2003 bij Sporting Lissabon belandde, sprak ik geen woord Portugees. OK, nu heb ik het onder de knie en spreek ik nog vier andere talen, maar ik denk niet dat dit heel veel invloed heeft. De supporters liggen maar van één ding wakker: dat hun ploeg het goed doet. Op dat gebied kan je Antwerp en Standard vergelijken: ze hebben beiden een vurige aanhang.’

‘Neen, ik heb het Belgische voetbal de voorbije jaren niet gevolgd. De voornaamste reden was dat ik met andere zaken dan voetbal bezig was. Uiteraard keek ik naar de Champions League. Ik weet dat Anderlecht het matig deed en Gent verraste maar daar stopt het dan ook. Ik ken zelfs onze speelkalender niet al heeft iemand me al wel ingefluisterd dat we er pittig aan beginnen. Ik ben blij dat ik medewerkers heb die de club door en door kennen. Daarom is het een absoluut een voordeel dat Wim De Decker me zal bijstaan.’ Over de transfers beslist d’Onofrio. ‘We nemen onze tijd. Wie overhaaste beslissingen neemt, maakt fouten. Ik bekeek al een aantal video’s van spelers maar het is veel te vroeg om nu al namen maar voor te schuiven.’ (EM)