Lars Boom verrast vriend en vijand en wordt meteen de nieuwe leider

SITTARD-GELEEN – Lars Boom heeft zich opnieuw op de wielerkaart geplaatst. De ex-wereldkampioen veldrijden bakte er dit seizoen nog niets van. Een 95ste (jawel) plaats in Gent-Wevelgem was het beste wat hij al op het allerhoogste vlak had laten zien. In de mini-versie van de Amstel Gold Race nam hij echter wraak. Met een gebalde vuist en een niets verhullende trek op zijn gelaat won hij niet alleen de vijfde rit maar pakte hij meteen de leiderstrui.

Op de eerste helling van de dag, de Karstraat, ontstond een kopgroep van zeven coureurs: Vakoc, Biermans , Hepburn, Bagdonas, Allegaert, Reinders en Van Melsen. Even voordien hadden zeven anderen hun kans gewaagd maar hun liedje was na zes kilometer uitgezongen. Op de meest befaamde helling op het parcours, de Cauberg (na 43 kilometer) telden ze al een voorsprong van 3’20”. Uiteindelijk was hun maximale bonus 4’30”.

Op 22 kilometer voor het einde, en met nog één bergstrook, bestaande uit drie hellingen, op het programma, werden vijf van de zeven leiders bijgehaald. Michael Hepburn en Petr Vakoc gaven zich niet zomaar gewonnen.  In de grote groep had Tom Dumoulin zo hard aan de boom geschud, dat van een echt peloton geen sprake meer was. Het was niet toevallig dat de winnaar van de Giro zich in de kijker fietste. Het VIP-dorp, dat rond het stadion van Fortuna Sittard – waar start en aankomst lagen – was opgetimmerd, droeg zijn naam. Op twaalf kilometer voor het einde brak de hel los. Vooral Wellens ging als een bezetene te keer. Sagan had vernomen dat leider Küng in de achtergrond met een lekke band te kampen had en toog in de aanval. Elf renners – waaronder onze landgenoten Wellens, Stuyven, Vanmarcke, Naesen en Bakelants – sprongen met hem mee. Stuyven en Bakelants besloten na de laatste beklimming van de dag om er vanonder te muizen. Twee kilometer voor het einde was alles te herdoen en vond Lars Boom dat het hoogtijd was dat hij nog eens als eerste over de meet snelde.

‘Ik geef toe dat mijn overwinningsgebaar een uiting was van heel wat agressie en blijdschap. Bovendien was het een verwijzing naar bepaalde personen.’ Na het Nederlands kampioenschap had zijn ploegmaat Dylan Groenewegen heel wat kritiek op Boom omdat Lars tegen de afspraken in niet in zijn dienst had gereden maar zelf zijn kans was gegaan, zonder succes. ‘Het voorjaar liep niet zoals verhoopt maar ik ben blij dat ik er eindelijk weer sta. De koers was hectisch. Ik verzeilde in de achtergrond nadat er zich voor mijn neus twee valpartijen hadden voorgedaan. Ik had het geluk dat Küng in de achtergrond was verzeild geraakt, waardoor BMC met man en macht aan de boom ging sleuren. Toen ik uiteindelijk in de kopgroep belandde was ik blij dat ook Sagan erbij zat. De andere koplopers keken immers voortdurend naar hem. Daar heb ik van kunnen profiteren.’ Vraag is of Lotto Nederland – Jumbo in staat is om de leidersplaats van Boom met succes te verdedigen. ‘Ik heb begrepen dat de rit naar Houffalize minder lastig is dan de vorige jaren, maar wanneer de klimmers aan de boom beginnen te schudden dan wordt het uiteraard bijzonder moeilijk voor mij, temeer omdat vandaag Thomas Leezer en Robert Wagner hebben moeten opgeven.’ Dinsdag geeft Team Lotto – Jumbo haar selectie vrij voor de Vuelta. De kans dat Boom daar deel van zal uitmaken is bijzonder groot. ‘Misschien was het feit dat ik vorig jaar bij Astana geen grote rittenwedstrijden heb gereden, wel de oorzaak van mijn mindere presteren. Laat ons zeggen dat voor mij met de Ronde van Spanje de aanloop naar het nieuwe seizoen al meteen begint.’ Het feit dat er eind september ook nog voor de wereldtitel zal worden gestreden in het Noorse Bergen ‘zag’ Boom even over het hoofd. (EM)