Laatste Belgen donderdag aan de slag in het Alpijns skiën

WILRIJK – Donderdag is de op één na laatste dag voor de wedstrijden in het Alpijns skiën. Voor de Belgen wordt het zelfs hun afscheid aan de skipiste. Ik denk niet dat ze er rouwig om zullen zijn. Met Kai Alaerts komt er zelfs iemand in actie die in Pyeongchang nog geen enkele competitie afwerkte. Hij kwalificeerde zich alleen voor de slalom, die om 2 uur van start gaat. Alaerts daalt als 56ste naar beneden, twee plaatsen na Sam Maes, tot nu toe de minst slechte Belgische atleet op de latten. Er zijn 108 deelnemers. De tweede manche begint om 5u30. Het is uitkijken of de Oostenrijker Marcel Hirscher (28) na winst in de combiné en de reuzenslalom ook goud behaalt op de slalom. In Sotchi eindigde hij als tweede.

Ook voor Kim Vanreusel komt een einde aan haar lijden. We vragen ons af of het wel zo’n goed idee was om aan elk onderdeel deel te nemen. Om 3u30 begint ze als 29ste van 32 aan de afdaling, het eerste onderdeel van de combiné. Vanaf 7 uur volgt dan de slalom. In de afdaling werd ze woensdag 30ste, op bijna 7,5 minuut van de Italiaanse winnares Sofia Goggia. Vanreusel was blij met haar plaats. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat een boel favorieten zoveel risico’s namen dat ze niet over de finish kwamen. Kim liet in feite maar één deelneemster achter zich: een meisje uit Bosnië-Herzegovina.

Over de Big Air kunnen we kort zijn: het was huilen met de pet op. Seppe Smits was geblesseerd, Sebbe De Buck niet fit en Stef Vandeweyer – die we nog wel wat krediet geven –  te jong, maar waarom verschijnen ze dan aan de start? Even de scores: Smits 59.25, De Buck 33.25 en Vandeweyer 61.00. Tijdens hun tweede run namen die laatste twee zoveel risico’s dat het op de lachspieren van de NOS-verslaggever werkte. Resultaat: ze belandden tegen de vlakte. Even ter vergelijking: de Canadese winnaar Max Parrot kreeg een score van 92.50

’s Avonds streed men om de medailles in het bobsleeën. Elfje Willemsen en Sara Aerts bleven op de elfde plaats staan, die ze na de tweede run al bekleedden, maar An Vannieuwenhuyse en Sophie Vercruyssen deden het – in verhouding – beter. Ze begonnen als zestiende aan de slot-run, namen daarin een dramatische start maar eindigden sterk en legden zo beslag op de dertiende plaats in het eindklassement. Na een bloedstollende strijd om het goud won Duitsland het voor de Verenigde Staten en Canada. (EM)