Küng wint spekgladde tijdrit en wordt meteen de nieuwe leider

ANTWERPEN – Stefan Küng heeft de tijdrit in de BinckBank Tour op zijn naam geschreven. De 23-jarige Zwitser van BMC was op een spiegelglad parcours respectievelijk vier en vijf  seconden sneller dan de Pool Maciej Bodnar en Tom Dumoulin . Küng neemt ook de leiderstrui over van Peter Sagan.

Het parcours van negen kilometer was flink gecontesteerd. Ploegleider Dirk Demol van Trek-Segafredo was furieus. ‘Dit is echt schandalig. Ik zie niks dan bochten, verkeersdrempels en klinkers… Er zijn zelfs bochten met klinkers waar het gras doorgroeit. Ik vind het onbegrijpelijk dat zo’n parcours wordt goedgekeurd. Ik weet dat men maanden op voorhand de omloop komt controleren. Hier gaan straks ongelukken gebeuren.

Even later was het zover. Onder meer Tiesj Benoot, Gijs Van Hoecke en Tony Martin kwamen ten val. Leider Peter Sagan reed door de gietende regen naar een achttiende plaats, op 25 seconden van Küng. De wereldkampioen zakt weg naar de achtste plaats in het klassement. Zijn ploegmaat Bodnar staat tweede op vier seconden van de nieuwe leider. Woensdag staat de derde etappe op het programma: opnieuw op maat geschreven van de spurters met een biljart-vlakke rit tussen Blankenberge en Ardooie over 185 kilometer.

Tekst: Edwin Mariën
Foto: Les Meloures