Belgian David Goffin celebrates after scoring during the men's single quarter finals match between French Gasquet and Belgian Goffin, at the European Open Tennis ATP tournament, in Antwerp, Friday 21 October 2022. BELGA PHOTO DAVID PINTENS
A1Tennis

Korda, Thiem, Gasquet en Auger-Aliassime spelen halve finales Antwerpen,

Belgian David Goffin celebrates after scoring during the men’s round of 16 match between Belgian Goffin and Argentinian Schwartzman, at the European Open Tennis ATP tournament, in Antwerp, Thursday 20 October 2022. BELGA PHOTO TOM GOYVAERTS

David Goffin kon zich vrijdagavond niet plaatsen voor de halve finales van het enkelspel.

De Luikenaar verloor in twee sets van ex-European Open-winnaar Richard Gasquet. De andere halve finalisten zijn Sebastian Korda, Dominic Thiem en Félix Auger-Aliassime. Na zijn vlotte overwinning tegen derde reekshoofd Diego Schwartzman (ATP-19) moest Goffin in de kwartfinale aantreden tegen Richard Gasquet (ATP-82), die de eerste editie van de European Open in 2016 won. In de eerste set nam Gasquet de beste start. Hij kon een vierde breakbal van Goffin verzilveren voor een 3-1 voorsprong. Gasquet rook zijn kans en zette Goffin onder druk in de eerste set. Een tweede break was voldoende om de eerste set binnen te halen: 6-2. In de tweede set was Goffin meteen op de afspraak, maar een pak breakballen leverde aan beide zijden geen break op. Een beslissende tiebreak moest de doorslag geven. Goffin begon daar het best aan en de Luikenaar dwong een setbal af. Maar Gasquet sloeg terug en hengelde de spannende tiebreak toch binnen 7-6(6). Na 1 uur en 53 minuten plaatste Gasquet zich dus met 6-2 en 7-6 voor de halve finale. Daarin speelt hij tegen de Canadees Auger-Aliassime (ATP-10). Vrijdag stonden nog een paar mooie duels op het menu.

Belgian David Goffin celebrates winning his match the men’s round of 16 match between Belgian Goffin and Argentinian Schwartzman, at the European Open Tennis ATP tournament, in Antwerp, Thursday 20 October 2022. BELGA PHOTO DAVID PINTENS

Eentje daarvan was dat tussen de Pool Hubert Hurkacz en 17-voudig ATP-winnaar Dominic Thiem. Hurkacz won in zijn eerste wedstrijd in drie sets van de jonge Brit Jack Draper (ATP-48), terwijl Thiem in eerdere wedstrijden te sterk was voor onze landgenoot Michael Geerts (ATP-268) en Francisco Cerundolo (ATP-28). Hurkacz (ATP-11) nam een blitzstart en denderde met een vroege break naar een 5-2 voorsprong. De Pool imponeerde met zeven aces in de eerste set. Het werd 6-3. Thiem liet af en toe al flitsen zien, met een aantal knappe passingshots. In de tweede set hielden de twee spelers elkaar wat meer in evenwicht. Een tiebreak bracht de beslissing. Een ware thriller: de 25-jarige Hurkacz liep uit tot 3-0 en uiteindelijk 6-4. Thiem redde twee matchballen, waarvan één met hulp van de netrand.

De Oostenrijker werkte nog een derde matchpunt weg en greep de tiebreak met 6-7(9). Ook de derde set stond bol van de spanning. Beide spelers moesten een breakpunt ongedaan maken en het kwam opnieuw tot een tiebreak. Hurkacz begon met een dubbele fout. Daarin kwam een fabuleuze Thiem op een 1-4 en 2-6 voorsprong. De Oostenrijker maakte de partij af bij zijn vierde matchpunt. Thiem speelt zaterdag in de halve finale tegen de Amerikaan Sebastian Korda (ATP-36) die vlot achtste reekshoofd Yoshihito Nishioka (ATP-39) klopte. Korda won hun enige eerdere confrontatie ook al. In de eerste set domineerde de Amerikaan de partij. Met 11 winners ging hij drie keer door de opslag van Nishioka. De Amerikaan gunde Nishioka in amper 24 minuten geen enkel spelletje in de eerste set. Hij serveerde ook sterk in de tweede set en ging bij 3-2 door de opslag van zijn opponent. Korda maakte de partij af met 6-0 en 6-2 na amper 52 minuten. De afsluiter van de avond was Daniel Evans (ATP-26) tegen Félix Auger-Aliassime (ATP-10). In een spannende eerste set met enkele spectaculaire punten kon Evans net het verschil maken met 6-4. Ook de tweede set ging gelijk op.

Bij een 1-2 stand liet Auger-Aliassime na om een break te forceren en werd het toch 2-2. De tweede set draaide uit op een tiebreak. Ook daarin ging het gelijk op, maar Auger-Aliassime diepte een 2-4 en 3-5 voorsprong uit tot setwinst: 6-7(4). In de derde set kreeg AugerAliassime één breakbal op 1-1, genoeg voor een uiteindelijke 1-2 voorsprong. De Canadees diepte deze tussenspurt verder uit tot matchwinst: 2-6. De Vlaamse overheid slaat via EventFlanders de handen in elkaar met stad Antwerpen om dit topevenement mogelijk te maken. Event Flanders werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen, het departement Buitenlandse Zaken, het departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.