Kloof met Nederland wordt immens: ‘Misschien kwalificatienormen herzien’

ANTWERPEN – De beperkte Belgische Olympische delegatie die ervoor had gekozen om met de trein van Amsterdam naar Antwerpen terug te keren glunderde maandagavond. Enkelingen hadden daar reden voor maar, we moeten het toegeven: zonder de zilveren plak van Bart Swings waren we met lege handen teruggekeerd.

We deden een poging om de prestaties van onze landgenoten in kaart te brengen. Hiervoor gingen we louter voort op de resultaten en het aantal tegenstanders. Met blessures of een groeiproces konden we geen rekening houden. Even ter vergelijking: slechts één Belg van de 22 keerde terug met een medaille én een Olympisch diploma (top acht-plaats) erbovenop. Nederland behaalde 20 medailles en 25 van de 33 Oranje-atleten behaalden een diploma. Slechts vijf Belgen haalden meer dan 50 procent, dit betekent dat ze tijdens hun competitiewedstrijden meer dan de helft van de deelnemers achter zich hielden. Dat geeft volgende resultaten (op tien):

8: Bart Swings
6: Sam Maes
5: Jorik en Loena Hendrickx, Jens Almey
4,5: Thierry Langer
4: An Vannieuwenhuyse, Sophie Vercruyssen, Elfje Willemsen, Sara Aerts, Seppe Smits
3,5: Marjolein Decroix, Kim Vanreusel
3: Florent Claude, Michaël Rausch, Kim Meylemans
2,5: Ward Petré
2: Sebbe De Buck
1,5: Matthias Vosté, Jelena Peeters
1: Stef Vandeweyer
0: Kai Alaerts.

Director Elite Sport Eddy De Smedt kan alleen maar vaststellen dat België en Winterspelen geen communicerende vaten zijn. ‘Je kan geen sporttaken kunstmatig importeren. Het succes van Nederland is natuurlijk voor een groot deel te danken aan de resultaten van de schaatsers, maar je kan er niet omheen dat ze ook in de andere drie disciplines waarin ze aantraden presteerden. Dat komt door de strenge selectiecriteria van het Nederlands Olympisch Comité, iets wat wij vroeger ook deden. Nu hebben we voor een andere optie gekozen. Het is duidelijk dat onze toekomststrategie een belangrijk onderwerp zal zijn wanneer we de balans opmaken van deze Spelen.’ Feestvarken Bart Swings ziet nog progressiemogelijkheden. ‘Vergeet niet dat ik een hobbelig seizoen achter de rug heb.’ Jorik Hendrickx, wiens zus Loena als dé belofte uit de selectie mag worden aangeduid: ‘Er klopt iets niet in de jurering. Zelfs wanneer je een viervoudige sprong volledig foutief afmaakt, krijg je nog punten. Hoogtijd voor mij om dat onder de knie te krijgen.’ Kim Vanreusel keek vanop afstand toe. Zij gaat eerstdaags onder het mes bij dokter Declercq in AZ Monica.

Tekst: Edwin Mariën
Foto en geluid: Marc Demartin