Kim Clijsters over haar rol als ambassadrice voor de WTA finale in Singapore

ANTWERPEN – Het duurt nog wel even maar van 22 tot 29 oktober worden in Singapore de finales gespeeld van het WTA-circuit. De internationale tennisfederatie duidde Kim Clijsters aan als nieuwe ambassadrice. Een grote eer voor onze landgenote, die tot nog toe alleen was weggelegd voor Martina Navratilova en Arantxa Sanchez. De drie ambassadrices moeten een heel tennisseizoen promotie maken voor de eindstrijd die in het ministaatje zal worden afgewerkt. Dat Clijsters (eindelijk) deze eer te beurt valt hoeft niet te verwonderen. Zijzelf won drie keer het eindtornooi: in 2002, 2003 en 2010. In het totaal behaalde ze 41 WTA-overwinningen voor ze vijf jaar geleden het racket aan de haak hing.

‘Ik ben zeer vereerd dat de WTA me heeft gevraagd. Ik ben altijd een fan geweest van het eindtornooi dus ga ik er alles aan doen om die functie zo goed als mogelijk te vervullen. Mijn eerste titel, in Los Angeles, behaalde ik nog vooraleer ik een Grand Slam op mijn naam had geschreven. In Singapore treffen de beste speelsters van het circuit elkaar. Tijdens mijn eerste deelname heb ik heel wat vertrouwen opgedaan.  Mijn laatste eindoverwinning, in Doha, kwam er nadat ik al moeder was van Jada.’

Voor de 33-jarige Clijsters betekent het ook een soort comeback in het circuit vermits ze op de meeste tornooien aanwezig zal zijn. Meer zelfs, ze gaat zelf opnieuw ook meer spelen. ‘Het klopt dat ik me heb ingeschreven voor de ‘legends’-tornooien van Roland Garros en Wimbledon. Toen ik al die tennistornooien thuis op televisie bekeek voelde ik me schuldig. Nadat ik dit weekend in Stuttgart aankwam zat ik te dubben op mijn hotelkamer. Uiteindelijk ben ik gaan skypen met de kinderen. Nu ik opnieuw tot het wereldje zal behoren komt daar verandering in.’

Victoria Azarenka werd vijf maanden geleden mama en Serena Williams blijkt ook zwanger. Het doet Clijsters terugdenken aan haar eigen comeback. ‘Toen ik in 2007 stopte dacht ik echt dat ik nooit meer zou tennissen. Ik had een jaar nodig om het rouwproces na het overlijden van mijn vader te verwerken en nadat ik moeder was geworden veranderde mijn leven helemaal. Maar net de komst van mijn dochter gaf me moed om opnieuw aan de slag te gaan en de US Open te winnen. Ik ben echt blij voor Victoria en Serena. Eindelijk zullen ze het échte leven leren kennen want ik moet toegeven dat het tenniswereldje soms fake is.’

‘Een speelster die wil stoppen voelt dat aankomen. Er is altijd een punt in je carrière dat je voor jezelf uitmaakt dat je het hebt gehad. Je begint jezelf vragen te stellen: waardoor word je op een negatieve manier beïnvloed en zijn er nog genoeg positieve punten aan te halen om ermee door te gaan? Eens ik opnieuw op een court belandde, wist ik meteen wat me te doen stond. Uiteraard sta je fysiek veel minder sterk dan voorheen maar in mijn hoofd kon ik makkelijker een knop omdraaien. Ik kende de knepen van het spelletje door en door. Niemand kan dat je aanleren. Dat noemen ze ‘ervaring’. Mentaal moet je sterk genoeg staan om geen overbodige energie te verbruiken. Op dat gebied gaat het er in het tenniswereldje niet anders aan toe dan in het ‘echte’ leven. Wanneer je dat hebt begrepen, dan word je een nog grote tennisster. Dat merk ik ook aan Serena. Ze is altijd een topspeelster geweest maar soms liet ze steken vallen. Ik ben benieuwd hoe zij haar tweede carrière zal aanpakken.’ 

Tekst: Edwin Mariën

Foto’s: WTA – archief sidk.be

Pin It on Pinterest