Kenny Belaey pakt mirakelpodium voor eigen publiek!

Na een bloedstollende finale schreef de Fransman Gilles Coustellier de eerste UCI World Cup trial van het seizoen op zijn naam. In z’n eigen Aalter knokte Kenny Belaey zich verrassend naar de derde plaats. De viervoudige Elite wereldkampioen verscheen gehavend aan de start aangezien hij een maand geleden drie ribben brak. Luid aangemoedigd door het publiek wist Belaey zichzelf niet alleen te overtreffen, hij bleef ook lang in de running voor de eindzege! Topfavoriet Jack Carthy kende een off-day en eindigde in de finale zesde en laatste.

Tijdens het weekend zakte een slordige 10.000 toeschouwers af naar de Europalaan. Daarmee was de UCI World Cup in Aalter een absoluut publiekssucces. Voor de gekwetste thuisrijder Kenny Belaey hing de prestigieuze opener lang aan een zijden draadje. Belaey reed tot zijn eigen opluchting -en die van zijn supporters- een knappe halve finale op zondagvoormiddag. Dankzij een derde plaats, na wereldkampioen Jack Carthy en Gilles Coustellier, plaatste ‘the Magician’ zich vlot voor de finale van de 26″, de koningsklasse van de trialbike.

In de eindstrijd kreeg Belaey in de eerste zone meteen een vijf aan de broek. Door een sterke tweede zone, de zogenaamde woestijnsectie, waarin hij amper één strafpunt liet optekenen, legde Kenny de basis voor zijn podiumplaats.  Door de lengte van de secties en de hoge moeilijkheidsgraad lagen de scores van alle finalisten uitzondelijk hoog. Uiteindelijk zette Belaey de kroon op het werk met een mooie finale zone in de watersectie. De Aalternaar strandde op slechts twee puntjes van de tweede, Vincent Hermance. Kenny Belaey was in Aalter overigens de enige Belg die de finale haalde. Iciar van den Bergh sneuvelde in de halve finale, hij werd 13de in de eindstand. Bij de vrouwen werden Perrine Devahive en Charlotte Coen respectievelijk 13de en 16de.

Finale Elite mannen 26” 
1. Gilles Coustellier (FRA) 15, 2. Vincent Hermance (FRA) 18, 3. Kenny Belaey (BEL) 20, 4. Nicolas Vallee (FRA) 22, 5. Pol Tarres (SPA) 25, 6. Jack Carthy (GBR) 35

” Kenny Belaey: “Eerlijk gezegd leek het tot vorige zaterdag onwaarschijnlijk dat ik hier mezelf behoorlijk zou kunnen verdedigen! Sinds zondagavond kwam de omkeer waardoor ik met veel minder pijn kon rijden. Ik ben erg blij dat ik in zo’n moeilijke omstandigheden voor eigen publiek toch maar weer op het podium sta! Door mijn ribkwetsuur kon ik de voorbije weken niet optimaal trainen. Dat kwam me zuur te staan in de finale. De krachten die je nodig hebt in je handen was er niet altijd. Aan de andere kant is het héél erg positief dat ik alsnog zo ver kwam hoewel ik lang niet op mijn best was. Dat laat het beste verhopen voor de wedstrijden later op het seizoen. Hiermee heb ik ook de pech van Aalter in 2012 (red. Belaey brak toen zijn pols) van me afgeschud. Deze editie was dan ook over de hele lijn een voltreffer!

Naast het sportieve ben ik als organisator zéér tevreden over het weekend. Samen met alle medewerkers hebben we in Aalter een absoluut topevenement neergezet. De sfeer was schitterend, het niveau van de wedstrijden was hoger dan ooit en door de massale publieke belangstelling zag de arena er echt fantastisch uit. Daarnaast vind ik het als topsporter persoonlijk leuk om te zien hoe ik mensen heb kunnen laten meegenieten en meeleven met mijn prestaties.  Dat we op die manier zowel live als via alle mediakanalen veel mensen bereiken die nog nooit competitietrial hebben gezien, is misschien wel de grootste bonus! Van de rijders kregen we bovendien veel lof over de manier waarop het parcours was aangelegd. Dat doet deugd na al het werk dat we de voorbije weken en maanden hebben verzet.”

 

Tekst: Tom Jacobs 
Foto: Leo Zhukov