Kenny Belaey op de Kjeragbolten

Reportage - Belaeydrones
Reportage – Belaeydrones

Wat drijft avonturiers of actiesporters? Wat ze doen is alvast niet met de bedoeling om met een trofee te pronken of om ‘de transfer van de eeuw’ te verzilveren. Toen trialbike legende onlangs naar de wereldberoemde Kjeragbolten in Noorwegen trok, wist hij zelf niet precies waarom. De beroemde rots bleek uiteindelijk een grotere uitdaging dan verwacht… Zelfs voor één van de meest ervaren fietshelden ter wereld. Hier is het hele verhaal.

Vraag een doorwinterde hiker naar zijn ultieme bucketlist bestemmingen en de kans is groot dat de Kjeragbolten bovenaan staat. De Kjeragbolten is een curieus staaltje toverkunst van moeder natuur. Het is een ronde rots, gevormd in de laatste ijstijd, die geprankt zit tussen twee rotswanden van de Kjerag. Lang voor Instagram was de Kergabolten al een geliefde fotolocatie zowel voor avontuurlijke wandelaars als BASE-jumpers. Na een fantastische week in Noorwegen trokken Belaey en zijn team naar het zuid-westen van het land. Naar het woeste Rogaland waar de majestueuze fjorden het landschap domineren. Die aanblik was op zich al een droom die uit kwam. “We hadden een eenvoudig plan. Rond de middag zouden we beginnen klimmen. Op die manier zouden we bij de Kjeragbolten zijn als de hikers zijn vertrokken. Ik zou naar bovengaan met mijn endurofiets aan de hand, mijn trialfiets gedemonteerd op de rug en volgeladen als een ezel,” legt Belgische trialbiker uit. Onderweg werd foto-en videomateriaal verzameld. Vermoeiend dat wel, maar ook absoluut een unieke ervaring. De rauwe schoonheid van het Noorse landschap valt immers nergens mee te vergelijken. De timing bleek ook in de praktijk te kloppen. Toen Belaey rond 9 uur ’s avonds aan kwam, had hij de Kjeragbolten alleen voor zichzelf.  Een mooie zonsondergang maakte het magische plaatje compleet. Eigenlijk bleek de timing achteraf zowat het enige dat volgens plan zou verlopen. “De locatie van de Kjerag is verbluffend. Om originele trialactie in beeld te brengen, is het echt de max! Helaas zat er op dat moment al niet veel jus meer in de benen. De klim en de vermoeidheid van de voorbije dagen begonnen hun tol te eisen.” Hoewel Kenny’s eerste sprong op de rots goed verliep, eindigde de tweede poging ei zo na dramatisch.

Zodra ik neerkwam, verloor ik m’n evenwicht. De rots zelf is niet alleen superglad, ook de ronde vorm maakte het een heel lastig obstakel om te bedwingen met een fiets.”

Kenny Belaey

Een bijkomend detail was de afwezigheid van een jury die een voet aan de grond in de trialbike bestraft met een strafpunt. In dit geval was ’n val in de 984-meter diepe kloof naast de Kjeragbolten een erg reële bestraffing… “Ik voelde mezelf lijkbleek wegtrekken en ik stond te trillen op mijn benen. De aanpassing van de endurofiets naar de trialfiets, de vermoeidheid en eerlijk gezegd de manier waarop ik deze uitdaging had onderschat… Het hakte er flink in. Eigenlijk hadden we zo goed als alle materiaal voor de video ingeblikt. Na mijn bijna-val was er echter niets dat me kon overhalen om nog eens te sprengen.” Een confronterende ervaring voor onze landgenoot. Want naast zijn uitgebreide palmares als competitief trialbiker bouwde Belaey immers een stevige reputatie op met speciale projecten. Enkele jaren geleden toonde hij in de Youtube hit Balance al eens zijn fietscontrole in een berglandschap. Zoals elke alpinist benadrukt dat je de berg moet respecteren kreeg ‘the Magician’ een flinke waarschuwing van de Kjeragbolten. “Waarom begin je aan zoiets? Gewoon omdat het kan eigenlijk! Natuurlijk ben ik maar al te blij dat alles goed is afgeloppen. Of je nu fietst, gaat trekken of klimmen, je gezond verstand gebruiken, blijft de beste bescherming,” besluit de avontuurlijke Aalternaar.

Reportage – Belaeydrones