Kenny Belaey kijkt vooruit naar WK Trial in China

Nu vrijdag barst de strijd om het WK fietstrial los, zaterdag is er de finale. Dit jaar doen de trialbikers Chengdu in China aan samen met de moutanbike Eliminator rijders en de deelnemers aan de BMX Freestyle Park. Dat allemaal in het kader van het eerste UCI Urban Cycling WK waar -ongezien voor deze sport- maar liefst €10.000 valt te rapen voor de wereldkampioen. Kenny Belaey gaat in China dan ook op jacht naar zijn vijfde wereldtitel bij de Elite. Business as usual of net niet?

Sinds 2002(!) haalde Belaey slechts tweemaal geen podium op het wereldkampioenschap. Wie de nu 34-jarige Aalternaar zoveel had voorspeld na zijn laatste wereldtitel in Mount Sainte-Anne (Canada) zou waarschijnlijk weggewuifd zijn. De meest technische aller fietsdisciplines geldt immers als de speeltuin voor explosieve atleten. En explosiviteit is niet meteen een fysieke eigenschap die aangescherpt wordt met het verstrijken van de jaren. Dat ‘The Magician’ zich toch nog weet te meten met de wereldtop, vorig jaar nog goed voor brons in Val di Sole, sterkt hem in zijn ambitie. Dat Belaey statisch gesproken minder kans maakt dan in zijn topjaren is evident maar topsport blijft onvoorspelbaar. Daarenboven zal het alvast niet te wijten zijn aan de voorbereiding van de Red Bull rijder. Bekijk hier zijn VLOG over de aanloop naar Chengdu.
1. Grootse afspraken inspireren grootse daden
Chengdu klinkt weinig westerlingen vertrouwd in de oren maar ook de hoofdstad van de Sichuan provincie wil zichzelf op de kaart zetten. In een stad met meer dan 14 miljoen inwoners én de grootste fietsmarkt ter wereld, zo’n 600 miljoen, hebben de deelnemers aan het Urban Cycling WK een afspraak met de geschiedenis. Speciaal voor deze gelegenheid werd het wereldkampioenschap verplaatst naar november. Onder impuls van de Chinese marketinggigant Wanda Sports staan ook de volgende twee edities van het Urban Cycling WK in China gepland. “Als actief rijder zal ik het niet meer mee maken dat biketrial ooit Olympisch wordt daarom is deze wedstrijd dus het allergrootste platform ooit voor onze sport. Ik kijk er dan ook enorm uit om hier te rijden. Van zodra bekend raakte dat we in Chengdu zouden rijden, was mijn enthousiasme nog groter.”

2. Trek uw plan
Shows, demonstraties en mediaprojecten brachten Belaey in alle hoeken van de wereld. Toots Thielemans trok de wereld rond met ‘zijn broodje’, Kenny doet hetzelfde met zijn fiets. Wat de omstandigheden ook zijn hij past zich aan en maakt er het beste van. “Chengdu lijkt me nog wel een leuke stad om te bezoeken, maar het is hier wel ontzettend druk en de lucht is gewoon slecht. De organisatie dacht aan zowat alles, zo ziet de site er schitterend uit. Alleen zijn ze een oefenterrein voor de trialrijders vergeten! Maar goed wij trekken onze plan. Een park met trappen en andere obstakels, dat kan ook werken.” Je bent Urban cyclist of niet natuurlijk.
3. Extreme focus
Vooraleer hij naar China afreisde, zwoegde Kenny zich gedurende twee weken te pletter in Spanje. Een trainingskamp om de puntjes op de i te zetten en met de juiste focus naar een topwedstrijd toe te leven. “In mijn twee Spaanse weken ben ik écht diep gegaan. Top op het randje zelfs, zo fanatiek. Ik heb ontzettend hard gewerkt maar ik voelde mijn vorm ontzettend groeien. Tegenover de World Cup in Antwerpen ben ik nu 15% tot 20% beter. Je zou het best spartaans kunnen noemen want méér dan eten, slapen en trainen doe ik tijdens zo’n voorbereiding niet! Het constrast met mijn hectische levensstijl waar ik tussendoor veel verplichtingen moet afwerken is enorm. Eigenlijk zou je als prof het hele jaar door zo moeten leven. Mijn tip voor die extreme concentratie? Ongelofelijk freaky met alles bezig zijn! Alles moet gewoon kloppen: training, rust, voeding en het materiaal natuurlijk.”
4. Vorm je eigen clan
Van de trialrijders was Kenny Belaey de eerste in Chengdu. Kwestie van te acclimatiseren en het tijdsverschil van 7 uur, met bijhorende jetlag, weg te vlakken. Zijn Nederlandse 20” collega Rick Koekoek was één van de eerste toppers die volgde, daarna de Noorse nummer één Eirik Ulltang en de sterke Australische Janine Jungfels. Van Belgische zijde zijn ook de beloftevolle junior Romain Leonard en Perrine Devahive, de bronzen dame van Val di Sole, aanwezig in Chengdu. “Elke dag zijn er meer rijders die toekomen. Dat merk je aan alle fietsen in de taxi’s! Samen trainen is motiverend. Elke dag zie je het niveau ook stijgen. Hier zijn we bovendien als Belgisch team aanwezig, die samenhorigheid tijdens een WK heeft me altijd aangesproken.” 

5. Positieve benadering
Geen tijd voor afleiding. Geen mails, facturen of andere aardse besognes. Zelfs modelprof Belaey zet zijn social media acitiviteiten nu even op een laag pitje. “Fysiek sta ik sowieso het hele jaar in stand-by. Het is natuurlijk niet zo dat ik een maand voor het wereldkampioenschap in actie schiet! Maar mentaal ben ik nu zo veel scherper dan bijvoorbeeld tijdens de Belgische Wereldbekers waar ik veel aan mijn hoofd heb. Gek, hoe je dan plots alles anders ziet. Ik ben helderder, het valt me makkelijker om de juiste keuzes te maken en de goede lijnen te kiezen. In Antwerpen miste ik in de finale zelfs een poort. Op een WK is me dat nog nooit overkomen. Voor enige negatieve energie is nu geen plaats, er is maar één doel en dat is winnen.” Druk om zijn WK podiumreeks verder te zetten voelt de Belgische fietsheld niet. “Zoals ik het bekijk is het podium de minimum doelstelling want ik ga nog altijd voor die wereldtitel. Als ik zo een record kan vestigen voor onafgebroken podium op het wereldkampioenschap dan is dat mooi meegenomen!”

6. Alleen maar goed volk
In vergelijking met andere wereldkampioenschappen is de Belgische delegatie mean en lean. Toch zit de sfeer goed en dankzij de derde plaats van BMX’er Steffen Buyle tijdens de Fise World manche dit weekend in Chengdu is de toon meteen gezet. Delegatieleider Fien Lammertijn, Belaey’s vrouw, is op papier aan haar vuurdoop bezig maar daar is in de praktkijk niets van te merken. De organisatrice van de UCI WOrld Cup Trials in België pikt in China overigens zelf de Eliminator race mee. Belaey: “Ik vind het super belangrijk om op zo’n moment vertrouwde mensen rond mij te hebben daarom is het leuk dat mijn vrouw mee is. Mijn broer Wesley komt nog, die zal tijdens de wedstrijd mijn volger zijn. Daarnaast kan ik ook rekenen op mijn vertrouwde kiné en osteopaat. Ook de andere BMX’er Kenneth Tancré is een vertrouwd gezicht want hij rijdt al jarenlang in mijn Pedal to the medal show. Samen onnozel (kunnen) doen helpt om met de spanning om te gaan en op de juiste manier naar de wedstrijd toe te leven.”

7. Blijf nieuwsgierig
Hoewel de WK finale ook zes deelnemers telt net zoals tijdens de wereldbeker is er één groot verschil. De score wordt niet langer bepaald door strafpunten maar elke gepasseerde poort in een zone levert 10 punten op. Wie de meeste punten heeft wint. “Zoiets is meer logisch, en makkelijker te begrijpen voor het grote publiek,” vindt Belaey. Ook persoonlijk zorgt Kenny in Chengdu voor een primeur. Op zondag zal hij namelijk ook aan de start staan in de Cross-country Eliminator. Deze jonge mountainbikediscipline laat vier rijders tegen elkaar uitkomen op een korte, explosieve mountainbike omloop. Het tornooiformaat zorgt gegarandeerd voor spanning en spektakel. Drie jaar geleden pakte de Waaslander Fabrice Mels nog een Belgische wereldtitel in de Eliminator. “Qua mountainbiken is dit de competitie die me misschien wel het meest ligt. Heel speciaal hoef ik me er niet op voor te bereiden omdat ik altijd duurtrainingen in mijn programma heb. De grote vraag is vooral hoe ik me daags na de finale zal voelen. Normaal is dat maar ‘plattekes’ omdat ik zo diep ga. Als ik de top-10 haal is dat al een overwinning voor mezelf!”

Foto’s: Leo Zhukov