Kan Kenny Belaey verrassen in Antwerpen?

Dit weekend staat de ‘Koekenstad’ in het kader van Antwerp City Drops helemaal in het teken van urban sports, lifestyle en cultuur. De beste trialbike rijders ter wereld werken dan de vijfde en laatste wedstrijd van de UCI Trials World Cup af op de Grote Markt onder het toeziend oog van Brabo. Veteraan Kenny Belaey start door een gebrek aan wedstrijdritme weliswaar als underdog. Toch liet de Vlaamse fietsheld al vaker zien dat hij op de grote momenten als geen ander boven zichzelf kan uitstijgen!

Iedereen rijdt met de fiets, maar niemand kan tippen aan de controle en het evenwichtsgevoel van de trialbikers. De meest technische aller wielerdisciplines viert in Antwerpen de finale van de UCI World Cup. Op speciaal aangelegde obstakels zoals rotsen en boomstammen proberen de rijders een spectaculair en aartsmoeilijk parcours af te leggen zonder dat ze hierbij de voet aan de grond zetten!  Voor één keer is de prachtige Antwerpse Grote Markt dan ook omgetoverd tot de meest prestigieuze trialzone ter wereld. Ter plaatse kan je gratis genieten van twee dagen topsport en waanzinnige show. Dankzij de tribunes langs het parcours is er bovendien een perfect overzicht op de actie. Fans van over de hele wereld zullen het gebeuren bovendien live volgen via de UCI livestream.

De slag om Antwerpen

Hoewel de beslissing nog moet vallen over de eindzege in de Wereldbeker lijkt de kans klein dat Gilles Coustellier nog naast eindzege grijpt. De meervoudige wereldkampioen is samen met zijn landgenoot Vincent Hermance, de nummer twee in de stand en de Brit Jack Carthy één van de absolute toppers in de koningsklasse de 26”. Waar iedereen dit seizoen een dominante Carthy verwachtte, kwam de 21-jarige Brit echter minder sterk voor de dag dan vorig jaar. Regerend wereldkampioen Carthy schreef wél de voorbije vier edities van de World Cup in Antwerpen op zijn naam. Als Carthy, Coustellier en Hermance de reuzen van dit wereldbekerseizoen zijn dan is Kenny Belaey in ieder geval hun Brabo en veruit dé belangrijkste uitdager!  De negenvoudige wereldkampioen stelde zijn eigen kalender samen en liet de voorbije drie World Cups schieten. Tijdens de opener in Aalter haalde hij in aartsmoeilijke omstandigheden -met gebroken ribben- alsnog het podium. Om maar te zeggen dat de 34-jarige triallegende niet om een stunt verlegen zit.

Belaey: “Spoedcursus in vorm geraken!”

“Door mijn drukke show-agenda en mediaprojecten lukt het niet meer om een volledige Wereldbeker te rijden, maar Antwerpen is zonder twijfel één van de sportieve hoogtepunten van mijn seizoen,” legt Belaey uit. “Ik zat deze week in Spanje om mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden. (grijnst) Een spoedcursus in vorm geraken, noem ik het zelf! Maar het lijkt goed te lukken. Op training spring ik alvast hoog en ver. Afwachten wat het in competitie gaat geven, maar ook mijn conditie is goed. Ik heb de voorbije maanden wat geproefd van andere disciplines zoals Enduro-mountainbike en Eliminator. Het enige minpunt is mijn gebrek aan wedstrijdritme. Ik heb slechts twee kleinere wedstrijden afgewerkt na Aalter.”

Op weg naar WK in China!

Publiekslieveling Belaey start wel met een handicap. Hij tuimelde door zijn afwezigheid in de World Cup naar de 11de plaats in de UCI ranking en moet hierdoor al aan de slag in de kwartfinale op zaterdagmorgen. Goed nieuws voor de toeschouwers want normaal gesproken zouden ze Kenny zo drie keer in actie kunnen zien. Want op zondag staan de halve finale -tussen 9u en 11u- en de finale voor de beste zes vanaf 14u gepland. Kenny Belaey: “Er is ook wel een risico verbonden aan die kwart- en halve finales. Doordat de zones veel makkelijker zijn moet je wel 100% geconcentreerd blijven. De onderlinge verschillen zijn erg klein waardoor elke fout nòg meer wordt afgestraft.”

Voor Belaey zou een zege in tijdens de Antwerp City Drops editie van de World Cup een leemte in zijn indrukwekkende palmares vullen. De Red Bull atleet won immers nog nooit in zijn eigen organisatie in Antwerpen. Uiteraard is de overwinning dus een doel op zich voor Belaey maar hij kijkt ook al verder. Van 8 tot 11 november vindt immers het eerste UCI Urban Cycling World Championship plaats in het Chinese Chengdu. Als onderdeel daarvan wordt dus ook het WK biketrial beslecht. Vorig jaar pakte ‘the Magician’ nog brons op het wereldkampioenschap en ook dit jaar wil hij weer scoren.

Op jacht naar ‘Personal Best’

Voor de overige Belgen biedt de sfeervolle Antwerpse ronde van de Wereldbeker een uitgelezen kans op een persoonlijke topprestatie. Zo wordt het in de 26” uitkijken naar de ervaren Tremelonaar Iciar Van Den Bergh en de beloftevolle jongeren Maxime Sintzen en Romain Lassance. Ook Kenny Belaey’s coach en begeleider Thierry Klinkenberg komt in Antwerpen in actie. Klinkenberg, ondertussen 45, wil vooral de sfeer opsnuiven en proeven van de zones. In de 20” moeten Romain Leonard, Romain Maniet de Belgische kleuren verdedigen. Voor de eindstand is er in de kleinste categorie weinig spanning aangezien de Spanjaard Abel Mustieles een erg comfortabele voorsprong heeft op zijn landgenoten Benito Ros en Ion Areitio.

Bij de dames wordt het uitkijken naar Perrine Devahive die vorig jaar verraste met brons op het WK. Daarnaast gaat ook Charlotte Coen uit Sint-Gillis Waas van start.   Voor de eindzege in de UCI World Cup bij de dames gaat het tussen de Duitse Nina Reichenbach en de Française Manon Basseville.

Voor meer informatie over de UCI World Cup trial en de volledige timing, kijk op: www.worldcuptrial.com

Voor meer informatie over Antwerp City Drops kijk op www.antwerpcitydrops.be
Bron: Tom Jacobs – worldcuptrail