Jasper Balcaen komt zwaar ten val, Eléonor Sana zesde in Super Combiné

Het was wel even schrikken vanochtend, toen Jasper Balcaen onmiddellijk na de start van de Super G, het eerste onderdeel van de Super Combiné op de Paralympics, zwaar ten val kwam. Gelukkig zag het er allemaal veel erger uit dan het uiteindelijk was en kan hij – zonder complicaties – de andere nummers gewoon afwerken. Eléonor en Chloé Sana eindigden zesde in hetzelfde onderdeel en voldeden daarmee aan de verwachtingen.

Al snel na de start van de Super G, het eerste deel van de Super Combiné, kwam Jasper Balcaen (25) ten val. De hemiplegische skiër uit Maarkedal verscheen fit en met veel vertrouwen aan de start. Zijn avontuur duurde echter niet lang. De slechte kwaliteit van de sneeuw, als gevolg van de opwarming van de piste, zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. Hij was immers zeker niet de enige skiër die op die manier werd uitgeschakeld.

Balcaen: ‘Ik begon goed, hield een perfecte lijn maar beging een kleine fout bij het nemen van de tweede poort. De sneeuw was oneffen door de vele sporen van eerdere skiërs. Toen ik mijn fout wilde herstellen verloor ik mijn evenwicht. Ik zou de beelden nog eens moeten bekijken om te zien wat er allemaal fout liep.’ Jasper werd uiteraard onmiddellijk onderworpen aan een medisch onderzoek. Het resultaat was bemoedigend. ‘De dokter bevestigde dat ik niets heb gebroken of gescheurd. Ik heb pijn in mijn schouders en aan mijn knie. Bovendien heb ik heel wat schrammen in mijn gelaat, maar goed, dat hoort erbij zeker? Toch ben ik ervan overtuigd te kunnen aantreden in de reuzenslalom (vannacht om 2u50 en om 7u50) en de slalom op zaterdag.’ Dit zijn de favoriete nummers van Jasper. In Sotchi eindigde hij op de 29ste en 23ste plek en nu hoopt hij vooral in de slalom op een top tien plaats. Overigens is de prestatie van Eléonor Sana – met tien deelnemers aan de start – moeilijk te vergelijken met die van Jasper, met een deelnemersveld van meer dan 40 skiërs.

Zoals gisteren al aangegeven zijn de zusjes Sana vooral sterk in de snelheidsnummers. Hun zesde plaats in de Super Combiné (na een vierde plek in de Super G en een zevende in de slalom) ligt dan ook binnen de lijn van de verwachtingen. In het eindklassement sneuvelden ze op vijf seconden van het podium en op acht seconden van winnares Henrieta Farkasova, die eerder al goud behaalde in de Super G en de afdaling. Niet alleen het parcours, ook problemen met de microfoons, speelden onze landgenoten parten.

Eléonor: ‘Uiteindelijk zijn we al blij dat we, integenstelling tot Jasper en heel wat van de andere meisjes, overeind zijn gebleven. Bovendien was de top vijf veel te sterk voor ons.’ Dat de slalom niet meteen haar favoriete nummer is heeft zo zijn redenen. ‘Zonder dieptezicht heb ik veel moeite om de afstanden te beoordelen en me dichter bij elke poort te brengen. We hebben minder problemen met lange bochten, zoals je die hebt bij de afdaling en de Super-G .’

Een probleem met de geluidsinstallatie strooide nog meer roet in het eten. Chloé: ‘Tijdens de race kregen we problemen met onze microfoons zodat ik me de longen uit het lijf moest schreeuwen opdat Eléonor me toch maar zou horen.’ Ook zij treden vannacht aan in de reuzenslalom en wel om 1u30 en 6 uur.