Jasper Balcaen beëindigt Spelen met mooie vijftiende plaats op de slalom

Voor Jasper Balcaen zitten de Paralympische Spelen erop. Hij sloot zaterdag af met de slalom in de staande skiklasse – zijn favoriete discipline – en eindigde op de vijftiende plaats. Niet onaardig wanneer je weet dat er 40 deelnemers waren. Slechts 27 onder hen behaalden de finish tijdens de eerste run. De Nieuwzeelander Adam Hall won de titel voor de Fransman Arthur Bauchet en de Amerikaan Jamie Stanton, die na de eerste reeks nog aan de leiding stond en 9,38 seconden vlugger skiede dan Balcaen.

Jasper Balcaen (25) heeft moeilijke dagen gekend. In de Super Combiné, zijn eerste race op dinsdag, viel hij in het begin van de wedstrijd. Hierdoor startte hij één dag niet later op de reuzenslalom vanwege pijn aan de schouder en de knie. De slalom was zijn laatste kans om te presteren. Jasper stond zestiende na de eerste run en werd vijftiende in de tweede. Aan het begin van de Spelen hoopte hij op een top 10-plaats. Toch is hij niet ontevreden. ‘Ik denk dat ik gelukkig kan zijn na alles wat er in de Super Combiné is gebeurd. Ik had nog steeds een beetje pijn. Het was een heel moeilijke wedstrijd. Ik ben niet tevreden met mijn eerste run. Ik wilde absoluut een valpartij vermijden. De baan was erg technisch en de sneeuwkwaliteit niet erg goed. Bovendien viel er veel sneeuw. Hierdoor misten heel wat van mijn concurrenten poortjes of gingen ze tegen de vlakte, zoals de Bulgaarse titelverdediger Bugaev. Het wordt tijd dat de Olympische en Paralympische comités op zoek gaan naar een echt wintersportland om de races te organiseren. Op deze manier kan het echt niet verder.’

‘Ik neem met gemengde gevoelens afscheid van deze Spelen. Ik ben tevreden met mijn resultaat op de slalom, maar ook teleurgesteld omdat ik mijn kansen niet ten volle heb kunnen verdedigen op de andere nummers. Ik kwam voor een top-10, en ik denk echt dat ik die ambitie had kunnen najagen indien ik deze dosis pech niet had gekend.’ Het waren de tweede (en mogelijk ook de laatste) Paralympische Spelen voor Balcaen. In Sotshi vier jaar geleden eindigde hij op de slalom nog 29ste. ‘Ik weet nog niet of ik verder ga op het hoogste niveau. Ik hou er rekening mee dat mijn studies vanaf nu gaan primeren.’

Zondag worden de Paralympische winterspelen afgesloten. Dan staat nog de slalom bij de vrouwen op het programma, waarin ook de zussen Eléonor en Chloé Sana een laatste keer in actie komen. De eerste reeks gaat van start om 1u30 Belgische tijd, de tweede om 4u30. Nog voor het einde van de Spelen hield Andrew Parsons, de voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) een persconferentie. ‘Een gecombineerd partnerschap tussen media, sponsoring en het IPC is cruciaal voor het succes van de Paralympics. Bovendien zijn we blij met de overeenkomst die we bereikten met het Internationaal Olympisch Comité. Het IOC zal alvast tot 2032 blijven eisen aan Olympische gastlanden om ook de Paralympics te organiseren. Wij moeten de Spelen nog meer sexy maken door het gebruik van sociale media.’ De persconferentie verliep trouwens via Facebook Live. ‘De Paralympics in PyeongChang waren de meest bezochte. Dit is belangrijk want in een continent als Azië wacht ons nog veel werk maar het kan. Kijk maar naar Rio. Daar werden gehandicapten – of het nu al dan niet sporters waren – niet altijd correct behandeld. Na de paralympics werd de wetgeving aangepast en heeft iedereen dezelfde rechten en plichten.’ 

 

Tekst: JOËLLE VERBEECK IN PYEONGCHANG
Foto’s: FB
Belgian Paralympic Committee