Jarno Schellekens enige Belgische deelnemer op het WK schaatsen voor junioren

WILRIJK – Bart Swings en Mathias Vosté hebben zichzelf overtroffen tijdens de 1 500 meter schaatsen in Pyeonchang. De Leuvenaar eindigde, net als in de 5 000 meter, op een verdienstelijke zesde plaats en schaatste zijn beste tijd ooit op een laaglandbaan. De in Heerenveen residerende Bruggeling werd 23 ste, ook meer dan behoorlijk in een deelnemersveld van 35. Ook hij leverde zijn beste prestatie op deze hoogte. Goud en zilver ging – uiteraard – naar Nederland. Kjeld Nuis – die zich niet wist te kwalificeren voor Sotchi en pas vorig jaar doorbrak – won voor Patrick Roest, waardoor Holland met tien medailles (vier keer goud, viermaal zilver en twee keer brons) de lijst aanvoert na 23 van de 102 onderdelen. De Koreaan Kim Min-seok werd derde. Hij is amper achttien jaar.
Meteen is het bruggetje gemaakt naar diens leeftijdsgenoot Jarno Schellekens, met wie we de wedstrijd volgden in het Korea House. Hij is straks in Salt Lake City onze enige Belgische deelnemer op het WK voor junioren. Morgen woensdag vertrekt hij eerst nog naar Inzell op trainingskamp. Hij beleeft dit jaar zijn grote doorbraak. ‘In Inzell reed ik plots tien seconden sneller dan mijn vorige besttijd op de drie kilometer. Dat heb ik allemaal te danken aan mijn trainer, Sven Niemans, die me behoorlijk wat techniek aanleerde.’
De ouders van Jarno zijn Nederlanders. Hij werd trouwens geboren in het Noord-Brabantse Veldhoven maar omdat zijn familie toen al in Lommel woonde heeft hij heel de tijd een Belgisch paspoort gehad. ‘Ik ben meer dan tien jaar geleden beginnen schaatsen. Ik studeerde ondernemen en IT in Neerpelt maar omdat dat wat teveel werd ben ik overgeschakeld op verzorging. Daar ben ik blij mee want in WICO Sint-Maria krijg ik de broodnodige faciliteiten. Twee jaar geleden reed ik de limiet op de 1 500 meter, waardoor ik mocht deelnemen aan de Wereldbekerwedstrijden voor junioren. Mijn eerste race was in Wit-Rusland. Het was ook de eerste maal dat ik plaatsnam in een vliegtuig. Mijn doel was simpel: niet als laatste finishen. Uiteindelijk liet ik drie concurrenten achter mij. In Insbruck gebeurde dan het onvoorspelbare: ik werd 21 ste en eindigde zodoende net niet in de eerste helft van het eindklassement. Hierdoor behaalde ik vier wereldbekerpunten waardoor ik mocht deelnemen aan de derde junioren World Cup (JWC) in Salt Lake City.’’
‘Trainen doe ik tweemaal per week in Eindhoven. Uiteindelijk is dat maar op een halfuurtje rijden. Het WK wordt een grote test, een sprong in het onbekende ook. Wanneer ik een aantal tegenstanders kan kloppen, zal mijn missie geslaagd zijn. Ik hoop dat in er ook een 1 500 meter mag rijden om het Belgische record van Quinten Vandesande (2.00.29) te kunnen breken. Dat kan want mijn besttijd is 2.00.62. Ondertussen heb ik in ieder geval al de records op de drie en vijf kilometer op mijn naam staan. Het is dus duidelijk dat ik het meer moet hebben van de lange afstandsnummers. Ik ben een diesel. Wanneer ik nog wat meer begeleiding krijg bij het fitnessen dan zie je me ooit aan het werk op de Spelen. Voor Beijing 2022 zal het wellicht nog wat vroeg zijn, want niettegenstaande ik volgend jaar mijn diploma op zak heb, wil ik nadien nog een viertal jaar verder studeren. Bovendien zou ik graag kunnen trainen met meerdere schaatsers die sneller zijn dan ik. Momenteel is dat niet het geval. ‘ Ondertussen finisht Swings op één van de vele tv-schermen. ‘Bart zit op schema. Deze prestatie is onverhoopt goed. Ik verwacht veel van hem tijdens de massastart. Daar moet hij zijn ervaring in het skeeleren kunnen uitspelen.’ (EM)