Janak Verhoeven en Simon Lorenzi Belgisch kampioen sportklimmen

PUURS – Zondag 23 april   vond het Belgisch kampioenschap lead plaats in klimzaal Klimax in Puurs. Anak Verhoeven en Simon Lorenzi maakten hun favorietenrol waar en grepen de titel in deze discipline. Voor het eerst maakte ook paraklimmen deel uit van het programma op een BK.

Tien vrouwelijke atletes gingen de strijd aan voor de titel. Het was Anak Verhoeven (21) uit Schriek die voor het vijfde jaar op rij de overwinning verzilverde. Huidig Belgisch kampioene bij de junioren, Celine Cuypers, behaalde de tweede plaats, gevolgd door Laure-Anne Stevens. De zege van Verhoeven was allerminst verrassend. Vorig jaar werd ze tweede in de eindstand van de Wereldbeker en op het Wereldkampioenschap in Parijs.

Huidig wereldkampioen bij de junioren, Simon Lorenzi, ging aan de haal met de nationale titel bij de mannen. De tweede plaats was voor Loïc Timmermans, gevolgd door Nicolas Collin die op 18 maart nog kampioen werd bij de junioren. Simon Lorenzi zet niet alleen in de klimzaal maar ook op de rotsen sterke prestaties neer. Zo klom hij op 15 april de mythische 9a route ‘Action Directe’ in de Duitse regio Frankenjura. Lorenzi is de eerste Belg die erin geslaagd is om deze route te klimmen.

Simon Lorenzi is negentien. Hij begon met muurklimmen toen hij – jawel – twee jaar oud was en nog niet kon lopen. ‘Het is mijn papa die me meenam, hij heeft me zijn passie voor het muurklimmen doorgegeven.’ Simon studeert lichamelijke opvoeding aan de universiteit van Louvain-La-Neuve en traint ongeveer vijftien uur per week. ‘Mijn studies en de trainingen laten niet veel tijd over voor andere vrijetijdsbesteding.’ In 2014 werd hij Europees kampioen in de discipline ‘boulder’. Bij de junioren (-19 jaar) kroonde hij zich tot wereldkampioen in de ‘lead’. Hij heeft met andere woorden alles in zich voor de combinatieproef die op de Olympische Spelen in Tokio op het programma zal staan.

‘Ik zou heel graag deelnemen aan de Olympische Spelen. Dat zou echt fantastisch zijn. Om mij daarop voor te bereiden zal ik me meer toeleggen op de combinatieproef en zal ik meer moeten trainen op snelheid.’ Interessant aan muurklimmen is de verscheidenheid en de complexiteit van de sport. Het is een veeleisende sport op mentaal vlak evenzeer als op fysisch vlak. Kracht en uithouding, evenwicht en techniek zijn de belangrijkste kwaliteiten die een goede muurklimmer moet hebben. Het is een aleatoire sport die vaak ook voor enorme druk zorgt.

Bij de veteranen kaapte Steven Carpoen de titel weg, gevolgd door Eric Berthe en Daneau Nicolas. Voorzitter Jean-Louis Vigneul: ‘Er breekt een nieuw tijdperk aan voor de klimsport. De olympische deelname is een belangrijke erkenning. Sportklimmen groeit ook in België sterk aan populariteit. Het zal zijn vertegenwoordigd als een combinatie van drie disciplines: boulder, lead en speed. Vergelijk het met een meerkamp bij atletiek.’

Paraklimmen maakte voor het eerst deel uit van het Belgisch kampioenschap. Vijf atleten namen deel in vijf verschillende categorieën: Kévin Leveque, Tristan Stenuit, Frederik Leys, Pavitra Vandenhoven en Elodie Orbaen, huidig wereldkampioene in de categorie RP3. (EM)

 

*Meer info: https://drive.google.com/file/d/0B2PcNt2b7ncxdEd6NDVqWWtRWTg/view

 

Tekst: Edwin Mariën