Jakobsen toont in turbulente Scheldeprijs dat zege in Nokere geen toeval was

In de Scheldeprijs valt er altijd wat te beleven. De koers werd vaak ontsierd door valpartijen. Dit keer staat Schoten in de belangstelling van de internationale wielerpers omdat 30 renners tegelijkertijd langs de kant werden gezet door de wedstrijdjury. Maar gelukkig ontdekt men op de Churchillaan ook af en toe nieuw talent. In 2007 was dat Mark Cavendish, nu Fabio Jakobsen. Eerder schreef de Gelderlander Nokere Koerse op zijn naam. Net als toen ging hij er ook in Schoten als een bezetene vandoor. ‘Amazing’, was het enige wat Patrick Lefevere via Twitter kon uitbrengen.

‘Uiteraard is dit de fraaiste overwinning uit mijn carrière. Het is mooi om op de erelijst van de Scheldeprijs te staan.’ Jaboksen, die is vernoemd naar de onfortuinlijke Fabio Casartelli – glunderde in de opvallend Nederlands getinte perszaal . ‘We zitten met Quick Step in de ‘winning flow’. In het team zetten we altijd alles op één renner. Vandaag was ik dat. In Nokere dacht ik nog dat we hier de kaart Viviani zouden trekken, maar die is nu aan rusten toe.’ Na hét incident van de dag – waarover verder meer – zag Jakobsen zijn kansen groeien. ‘Bij Unibet stond ik als vierde geklasseerd. Toen Groenewegen en Démare uit koers waren genomen en Kittel blokkeerde na een lekke band, rook in de zege. Dankzij Keisse en Stybar won ik ook. Dit was een speciale wedstrijd. Niet iedereen kende het parcours. Op die smalle dijken was het drummen geblazen. Ik las nu een rustperiode in. Tegen Frankfurt, op 1 mei, wil ik er weer staan en later, in de Dauphiné, mag ik één week lang gaan afzien.’

Meer nog dan de zege van Jakobsen was het voorval in het onooglijke Krabbendijke halfweg koers, hét gespreksonderwerp van de dag. 30 renners – die een lichte achterstand hadden opgelopen na een valpartij – reden langs de slagbomen van een  overweg. Onder hen Démare, Boeckmans, Martin en Groenewegen. Voor Démare was het niet de eerste maal dat hij op het matje werd geroepen. In 2014 diende hij een verklaring af te leggen op het politiekantoor van Valenciennes na een soortgelijk voorval in Parijs-Roubaix maar uiteindelijk had dit geen gevolgen. Groenewegen beweerde dat de renners die op de kop van het peloton reden hetzelfde hadden gedaan, maar Jakobsen ontkende dit. ‘Dat die kerels het rode licht  negeerden kan je omschrijven als kuddegeest zeker?’ Duidelijk is dat de wedstrijdjury de laatste tijd strenger optreedt. Dat zagen we afgelopen zondag in de Ronde van Vlaanderen, maar ook in de nieuwelingenkoers van Waarschoot waar eveneens renners uit koers werden genomen omdat ze een trein te snel af wilden zijn. UCI-commissaris Luc Geysen: ‘De regels zijn duidelijk. Er waren twee groepjes die het reglement hebben overtreden. Ze krijgen ook nog een boete van 100 Zwitserse frank (85 euro) en mogelijk volgen er nog sancties maar daar moet de UCI over beslissen.’ Op papier riskeren ze een schorsing van één maand. Onmiddellijk doken op sociale media foto’s op van een motorrijder die hetzelfde maneuver uithaalde. Er was zelfs sprake dat het een wedstrijdcommissaris was. Geysen: ‘We gaan dit onderzoeken. Uiteraard moet iedereen die het verkeersreglement negeert, op dezelfde manier worden bestraft.’ Er was echter niet alleen het spoorwegincident. Vier renners werden uit koers genomen omdat ze te lang ‘stayerden’ achter een wagen –  nochtans niet echt een rariteit – en Adrien Garel werd uitgesloten wegens onbehoorlijk bedrag. En, hopelijk wordt het geen modeverschijnsel, ook nu dook een verdwaalde automobilist op in het peloton.

Tekst: Edwin Mariën