Inhuldiging waterveld bij Victory valt samen met afscheid Charlotte De Vos

Vanmorgen zondag 29 april werd het Havn-waterveld van Royal Victory Hockey Club, officieel ingehuldigd. Dit nieuwe terrein – gelijkaardig aan het Olympisch veld van Rio waar de Belgische mannen zo succesvol waren – maakt deel uit van het Masterpitch-project, dat ook voorziet in de vervanging van een zandveld met een derde waterveld en een nieuw clubhuis.

De inhuldiging gebeurde door minister Philippe Muyters (N-VA), burgemeester Koen Metsu (N-VA) en schepenen Koen Michiels (N-VA) en Peter Verstraeten (OpenVLD). Muyters: ‘Het is de bedoeling van de Vlaamse Overheid om voor goede infrastructuur te zorgen waardoor mensen zin krijgen om te sporten. Wanneer dan blijkt dat een club ook nog goesting heeft om te investeren dan maakt me dit blij als minister. Het Masterpitch-project wordt gesubsidieerd door Sport Vlaanderen voor meer dan één miljoen euro. De rest van het geld kwam via de clubs. Bij Victory gebeurde dat via een obligatielening van de leden en een banklening. Vanaf nu gaan we jaarlijks vijf miljoen extra investeren in sportinfrastructuur waarbij we wel vragen dat clubs samenwerken zoals hier in Edegem met Victory, de voetbalverenigingen Ik Dien en Olve en tenniscentrum Ter Eycken, gebeurt.’

Metsu: ‘Ik hoorde daarnet dat het vandaag de dag van de glimlach is. Ik kijk dan ook naar de volgende stap hier: de bouw van het nieuwe clubhuis. Er zijn een pak ondernemingen die heel veel kunnen leren van het geduld dat Victory heeft opgebracht. Zij hebben de andere clubs meegetrokken. Het is niet toevallig dat zij met 1 542 spelende leden, die zijn ondergebracht in meer dan 80 teams, waaronder 58 jeugdploegen, de grootste hockeyclub van Vlaanderen zijn (alleen Orée doet in België beter, EM).

Kan het meer symbolisch? De eerste wedstrijd op het nieuwe veld was ook de afscheidsmatch van Charlotte De Vos (34), niet alleen een icoon bij Victory maar ook in het nationale hockey. Dat de match tegen White Star met 3-2 werd gewonnen was een leuke bijkomstigheid. Onder het – gezien de povere weersomstandigheden – vrij talrijk opgekomen publiek: Eddy Merckx en zijn echtgenote. Zijn kleindochter, Axana Masso, speelt immers bij de club uit Evere. De Vos debuteerde als vijfjarige bij Victory. Ze maakte deel uit van een sterke lichting want niet minder dan vijf meisjes-kadetten mochten bij de jongens aantreden. Tussen 2008 en 2014 speelde ze in de sterke Nederlandse competitie, bij achtereenvolgens Laren en Oranje Zwart. Toen ze terugkeerde naar ons land liet ze er geen twijfel over bestaan: in België zou ze sowieso opnieuw voor Victory aantreden.

‘Dankzij deze club ben ik geworden wie ik ben. Ik ga hier zeker blijven komen. Coach word ik niet maar ik ga mijn ervaring wel doorgeven aan de jeugd. Mijn laatste seizoen was niet het makkelijkste (Victory was pas sinds vorige week zeker van het behoud, EM). Ik besef nu pas hoeveel investeringen mijn familie gedurende al die jaren heeft moeten doen. Ik heb heel veel mooie maar ook moeilijke momenten gekend. Maar het is net dan dat je dingen bijleert en sterker wordt. Aan het begin van het seizoen besliste ik dat ik nu zou stoppen. Zelfs indien we waren gedegradeerd, had dit me niet op andere gedachten gebracht.’ Charlotte zal zeker niet in een zwart gat vallen. In 2010 richtte ze Twizzit op – een onlineplatform voor vrijwilligers -, ze verkoopt halfedelstenen en geeft teambuildingsessies. (EM)