Ingenieurs UAntwerpen stelden hun vaartuig in de schaduw van het MAS voor

Nieuwe zonneboot kan letterlijk over het water vliegen

Woensdag 28 juni kregen de luxejachten in het Willemdok het gezelschap van een bijzonder vaartuig. De ingenieursstudenten van UAntwerpen stelden er hun nieuwe solar boat voor. De boot, die uit het water gelift kan worden, neemt in juli deel aan een prestigieuze race in Monaco.

Tien jaar geleden bouwden de studenten van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen voor de eerste keer een boot die aangedreven wordt op zonnepanelen. Dit jaar zijn ze aan hun vijfde vaartuig toe. Het bootproject is de bachelorproef of masterscriptie voor tien studenten elektromechanica en elektronica. Het team staat in voor de volledige bouw van de boot, maar ook voor alle andere aspecten (software, marketing, communicatie).

“Deze boot lijkt op het eerste zicht heel erg goed op die van twee jaar geleden”, vertelt teamleider Mathias Moens. “Maar schijn bedriegt: onze boot is nu uitgerust met draagvleugels, zogenaamde hydrofoils. Bij voldoende snelheid kan de boot uit het water gelift worden. Op die manier wordt er veel minder weerstand gecreëerd en kan de snelheid aanzienlijk vergroot worden. We gebruikten voornamelijk carbon, waardoor het gewicht beperkt blijft. De zonneboot weegt maar 65 kilo.”

Creativiteit overheerst
De studenten verfijnden de elektronica van de voorbije boten en vernieuwden de aandrijving en de stuurinrichting. Kevin Heyvaert, de tweede teamleider: “Onze faculteit nam vorig jaar haar intrek in het nagelnieuwe Gebouw Z op Campus Groenenborger. Dat opende perspectieven, want nu hebben we onze eigen plek in het Fablab, een plek waar de creativiteit overheerst. En natuurlijk was het ook comfortabel werken dankzij de steun van verscheidene bedrijven, met Umicore als hoofdsponsor.”

Bendix De Meulemeester, Global Sales Director Electro-Optic Materials bij Umicore, is enthousiast: “Als Umicore zijn we trots dat wij deze jonge toekomstige ingenieurs mogen ondersteunen in het traject dat zij dit jaar hebben afgelegd. Niet alleen hebben zij een prachtige boot afgeleverd. Zij hebben dankzij dit project ook heel wat vaardigheden ontwikkeld die hen later in het bedrijfsleven vooruit zullen helpen. Wij zullen hen alvast op de voet volgen tijdens de verschillende competities!”

Op naar Monaco
De nieuwe Umicore Solar Boat maakte in mei zijn maiden trip tijdens de Ecorace Challenge, een organisatie van Waterwegen en Zeekanaal en De Vlaamse Waterweg. UAntwerpen kaapte er de prijs voor beste businessplan weg. Hoogtepunt van dit vaarseizoen wordt de Monaco Solar & Electric Boat Challenge 2017, die van 14 tot 16 juli in en rond de Monegaskische haven wordt afgewerkt.

“Dat wordt een geweldig leuke uitdaging”, blikt Mathias vooruit. “Die race vindt deels plaats in open zee. Er zijn verschillende disciplines zoals slalom, sprint en ‘endurance’. De strategie is zeer belangrijk in die laatste categorie, want we mogen enkel bijladen via zonne-energie.”

Tekst: Edwin Mariën
Foto’s: Peter Demeyer