‘Iedereen die Goolaerts voorbijstak pleegde schuldig verzuim’

ANTWERPEN – De Vereniging voor Sportgeneeskunde (VVS) en de Vereniging voor Sport- en Keuringartsen (SKA) zijn zwaar aangeslagen door het overlijden van de 23-jarige Michael Goolaerts na Parijs-Roubaix. VVS en SKA reageren want de inzet is te hoog om te wachten tot het dossier ‘hartstilstand in de sport’ weer uit de actualiteit verdwijnt. 

Mogelijk leed Michael Goolaerts aan een hartprobleem dat ondanks medische tests onder de radar is gebleven. Misschien was het omgekeerd. Een harde val kan inwendig een ernstig trauma veroorzaken, aan de aorta onder meer. Er bestaat ook zoiets als commotio cordis, of ‘hartschudding’, een levensgevaarlijke hartritmestoornis als gevolg van een harde klap op de borstkas, boven het hart. Als die smak op het verkeerde moment tijdens de hartslagcyclus plaatsvindt, kunnen de hartkamers op hol slaan en wordt er geen bloed meer rondgepompt.

Wat moet er gebeuren bij een hartstilstand in de sport: alles laten vallen, de hulpdienst alarmeren en hartmassage starten. Elke min of meer fitte tiener of volwassene moet dat kunnen maar het gebeurt niet. Op de beelden zie je hoe renners en een motor de duidelijke roerloze Goolaerts voorbijrijden. Zelf deelnemen aan een sportwedstrijd of daarbij betrokken zijn als medewerker, toeschouwer, journalist of in welke hoedanigheid dan ook, is geen geldig excuus om je afzijdig te houden. Als een sporter in levensgevaar later wordt geholpen dan mogelijk was, is er sprake van schuldig verzuim. De koers hoefde niet te worden stilgelegd. Daar heeft het slachtoffer niks aan. In het wielrennen zijn er jammer genoeg veel valpartijen. Renners, motorrijders of auto’s die even later passeren, kunnen wel degelijk vaststellen of een gevallen renner roerloos blijft liggen, als ze dat willen.

Prof. dr. Hein Heidbuchel (diensthoofd cardiologie UZA): ‘Een meldpunt voor hartstilstand in de sport, met autopsie en genetisch onderzoek, is noodzakelijk om de mechanismen achter dit probleem te ontrafelen.’ Dokter Jan Stroobants (diensthoofd spoedgevallen Middelheim): ‘Elke minuut dat je niets doet zakt de overlevingskans met tien procent. Dokter Wouter Van Den Bogaert (forensisch arts UZ Leuven): ‘Het huidig overlijdensattest moet dringend worden aangepast om ook sporthartstilstanden te kunnen melden. Autopsie moet mogelijk zijn zonder dat de nabestaanden moeten opdraaien voor de kosten.’ Het SCA is verre van gerealiseerd. Minister Muyters (N-VA) heeft ervoor gezorgd dat sporters het best mogelijke wetenschappelijk verantwoorde sportmedische geschiktheidsonderzoek kunnen krijgen – niet alleen voor het hart maar voor het hele lichaam – als ze daar 60 euro voor over hebben of als hun sportfederatie dat verplicht. Dat het Riziv die kosten voorlopig niet terugbetaalt, is onbegrijpelijk maar niet de schuld van Philippe Muyters. Het oprichten van een meldpunt en het ondersteunen van autopsies om onverklaarde overlijdens van sporters en jonge mensen wetenschappelijk te onderzoeken ligt evenmin binnen de bevoegdheid Sport. Welke minister maakt zich hier eindelijk sterk voor? En als het erop aan komt om zoveel mogelijk burgers hartmassage te leren geven, kunnen de ministers van onderwijs, de sportfederaties en tal van andere organisaties ook nog een serieuze tand bijsteken. Moeilijk is hartmassage starten niet. Je moet er hooguit wat lef en spierkracht voor hebben, en niet te gauw denken dat je iets belangrijkers te doen hebt, iets fout kunt doen of dat iemand anders wel zal ingrijpen. Hoe je hartmassage moet toedienen vind je onder meer op http://www.maguza.be/dossiers/p/artikel-dossier/snelle-hulp-redt-levens

Tekst: Edwin Mariën
Foto: Jordi De Ryck