Hoge verwachtingen voor de Garnalenrit

Op zaterdag 28 oktober 2017 pakt Autoclub Noordzee uit met de 11de editie van de Garnalenrit, de 5de manche van het VAS-Rittensportkampioenschap. AC Noordzee sprak opnieuw navigatie-icoon Bjorn Vanoverschelde aan en die kneedde de Garnalenrit anno 2017 in de vorm van 3 etappes en 5 kaartleesproeven op een parcours van ongeveer 125 kilometer, overgoten met een sausje RAC-rally gevoel. Wanneer de naam Vanoverschelde valt, dan weet je dat er een niet alledaagse rittensportmanche wacht. De organisatoren willen opnieuw uitpakken met een navigatierit die open staat voor het ‘brede publiek’ verpakt in een unieke ouderwetse sfeer. Wedstrijdleider Pieter D’hoore legt uit: “Het decor waar zich de afgelopen twee edities onze wedstrijd in afspeelde is fenomenaal. Maar waar we als organiserende renstal nog trotser op zijn, is dat we er in slagen om een navigatierit uit te zetten waarin iedereen kan meegenieten van het ‘RAC-rally-gevoel’. Je hoeft geen ervaren rot te zijn of het ganse reglementenboek van buiten te kennen om van ons parcours te kunnen genieten. Het zijn vooral natuurlijke factoren die het vinden van het juiste wegje bemoeilijken. De duisternis, de door afgevallen bladeren bedekte wegen, de weinig verlichte boswegen… maar het allerbelangrijkste is dat je bij het maken van een fout telkens terug op de goede route uitkomt en waarschijnlijk merk je de fout pas op bij de finishlijn.”

Bovendien zet Bjorn Vanoverschelde zwaar in op zijn stokpaardje, een geheim parcours. Deel 1 zal zich vooral afspelen rond de A17-nelweg met als rode draad het vinden van de juiste weg ernaast, erover of eronder. Voor deel 2 gaat het richting Maria-Aalter, voor 80 kilometer rechttoe-rechtaan navigeren, met passages langs Doomkerke en Kruiskerke. Daarna gaat de bosetappe van start aan de rand van het Va-gevuurbos. Na een passage rond het kasteel van Schuurlo (bekend uit voorgaande edities) gaat het naar de bossen van het Brugse Ommeland. Bij de start van etappe 2 zal het roadbook niet de volledige route bevatten maar slechts de helft! Halverwege de etappe -middenin het heetst van de strijd- wordt dan het vervolg van het roadbook overhandigd en begint de terugkeer naar Lichtervelde en de finish. Het legt de organiserende AC Noordzee geen windeieren want met nog een kleine week te gaan zijn er al 89 teams ingeschreven! De limiet staat vast op 90 inschrijvingen. “Ik zou er graag 90 aan de start zien”, vertelt secretaris Stephan Sobry. “Het zou een absoluut record vormen voor een rittensportwedstijd. Er vallen altijd nog wel een paar deelnemers weg in de laatste dagen en er zijn altijd ook nog wel wat last minute beslissers. Beginnelingen komen graag naar onze rit. Er is vooraf gelegenheid tot vragen stellen, en onmiddellijk na de bekendmaking van de resultaten krijgen ze een uitlegbrochure doorgemaild en die is ook ter inzage beschikbaar de avond zelf in de zaal. Het parcours draagt duidelijk de signatuur van Bjorn Vanoverschelde, in zijn gekende stijl. Goed navigeren en wakker zijn vanaf de eerste minuut is de boodschap…”

Traditiegetrouw wordt de start gegeven aan zaal “De Turfhauwe”, aan de Kasteelstraat in Lichtervelde. Om 19u vertrekken daar de eerste deelnemers voor etappe 1. Om 20u30 start etappe 2 in Doomkerke. Omstreeks 23u30 volgt de aankomst in Lichtervelde.